Bostadsminister Andreas Carlson (KD) vill att fler hyresrätter ska kunna ombildas till ägarlägenheter, så att fler får möjlighet att äga sitt eget boende. Men förslaget sågas av Hyresgästföreningen.
– Vi har två fungerande upplåtelseformer, hyresrätt och bostadsrätt. Att då importera en form som inte fungerar är feltänkt, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på föreningen.
Bostadsinister Andreas Carlson (KD) vill att fler personer i Sverige ska kunna äga sin bostad. På så sätt hoppas han att fler känner ansvar för sitt boende och sin närmiljö.
Enligt Andreas Carlson är trösklarna för höga för unga och förstagångsköpare för att ta sig in på bostadsmarkanden.
– Fler människor ska få möjlighet att föverkliga sina boendedrömmar, säger han på en pressträff.
En ägarlägenhet innebär, till skillnad från bostadsrätt, att köparen äger 100 procent av bostaden. I en bostadsrätt äger man bara rätten att bo i en viss lägenhet. Flera andra länder i Europa har ägarlägenheter men i Sverige är det relativt ovanligt. I dagläget finns cirka 3 000 stycken runt om i landet.
Regeringen vill även göra det möjligt att förvandla en hyresrätt till en ägarlägenhet, utan krav på godkännande från en majoritet i föreningen som i fallet med bostadsrätter.
– Genom att omvandla en del lägenheter till ägandelägenheter frigörs kapital som kan gå till att underhålla och rusta upp det övriga beståndet, men också till övriga investeringar och projekt, som exempelvis bostäder, säger Carlson.
Skarp kritik
Regeringens förslag sågas av Hyresgästföreningen som menar att det istället behöver byggas fler hyresrätter, där folk har råd att bo.
Enligt Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, har konceptet inte visat sig vara framgångsrikt utomlands.
– Fler ägarlägenheter är helt fel väg att gå. När både kommuner och befolkningen får frågor av oss är svaret entydigt: Det som behövs är fler hyresrätter som folk har råd att bo i.
Martin Hofverberg är kritisk till att fler personer skulle ta ett utökat ansvar för bostaden bara för att det är en ägarlägenhet.
– Vi har två fungerande upplåtelseformer, hyresrätt och bostadsrätt. Att då importera en form som inte fungerar är feltänkt, säger Martin Hofverberg.