Regeringen kommer inte att tillföra ytterligare kapital till flygbolaget SAS: ”De måste klara sig på intäkterna. De får söka kapital på annat sätt”, meddelar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.
Den svenska staten, som var med och grundade SAS 1946, äger i dagsläget 21,8 procent av flygbolaget och har ett mandat från riksdagen sedan 2010 att minska ägandet i SAS. Förra månaden redovisade SAS en ny miljardförlust trots den pågående omstruktureringsplanen SAS Forward.
– I och med detta mandat säger vi nej till att tillföra kapital i SAS Forward Plan. Det innebär att statens ägande i SAS med mycket stor sannolikhet kommer att minska och att staten inte är en långsiktig ägare till SAS, säger Thorwaldsson under en pressträff.
– Vi har redan stöttat SAS med 8,2 miljarder [mellan 2009 och 2021]. Någonstans måste det finnas en gräns som staten måste sätta. De måste klara sig på intäkterna. De får söka kapital på annat sätt, säger Thorwaldsson, som inte vill spekulera i SAS:s framtid.
Pilotfacken har tidigare hotat med strejk under sommaren, då förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal går trögt.
– SAS behöver förändras för att vara långsiktigt konkurrenskraftigt, anser Thorwaldsson.
Regeringen vill nu bland annat konvertera fordringar enligt befintliga hybridinstrument om 2,8 miljarder kronor, samt utestående lånefordringar av 1,5 miljarder kronor till aktier. En sådan rekonstruktion av flygbolaget måste först godkännas av EU-kommissionen innan den kan genomföras.