Statsministern Ulf Kristersson (M) uppger att regeringen ser över att reformera det svenska betygssystemet. Detta kommer efter uppmärksamheten kring “glädjebetyg” som flera intagna på Handelshögskolan tycks ha fått enligt ett avslöjande av Dagens Nyheter.
Skolinspektionen har listat 30 gymnasieskolor som visat “ihållande avvikelser” i betygsättningen i relation till resultaten på nationella proven. Det rör sig bland annat om prestigeskolorna Täby Enskilda, Campus Manilla, Lundsberg och Östra Real, avslöjar Dagens Nyheter.
Studenter från dessa gymnasier är kraftigt överrepresenterade i antagningarna till Handelshögskolan i Stockholm. Ungefär var fjärde student på Handelshögskolan de tre senaste åren har gått i någon av de utpekade 30 gymnasieskolorna.
– Jag är mycket upprörd, säger Ulf Kristersson (M) till DN.
Nytt system
Statsministern säger vidare att regeringen kommer att se till problemet. Dels genom att införa en central rättning av de nationella prov:
– Vi kommer att göra det. Man måste naturligtvis se till att de betyg som ges är äkta och dessutom trovärdiga. Dagens betygsättning ger för stora möjligheter att övervärdera vad man själv har åstadkommit.
– Och andra steget efter central rättning är att man inte har rätt att ge högre betyg än vad de nationella proven indikerar, säger statsministern.
Ulf Kristersson säger vidare att dessa förändringar bara är början på regeringens arbete mot betygsinflation.
Läs även: Här är företagen som bojkottar Marabou