Facebook noscript imageStatsministerns migrationsutspel sågas: ”Talar med kluven tunga”
Nyheter
Statsministerns migrationsutspel sågas: ”Talar med kluven tunga”
Statsministerns migrationsutspel sågas: ”Talar med kluven tunga”

Under partiledarutfrågningen i SVT påstod Magdalena Andersson (S) att regeringen lagt om migrationspolitiken helt sedan 2015.
”Regeringen talar med kluven tunga”, skriver Robert Hannah (L) till Bulletin.

Under SVT:s partiledarutfrågning i förra veckan hävdade Magdalena Andersson (S) att regeringen lagt om migrationspolitiken helt sedan 2015. Sverigedemokraterna och Liberalerna kommenterar statsministerns migrationsutspel för Bulletin.

– När Magdalena Andersson påstår att hon stramat åt migrationspolitiken syftar hon enbart på asylinvandringen och inte på den totala invandringen samt antalet beviljade uppehållstillstånd. Något hon fick påstå oemotsagt under partiledarutfrågningen. Regeringen har dessutom i omgångar sedan 2015 plockat bort åtstramningar i migrationspolitiken, säger Ludvig Aspling (SD) till Bulletin.

Under 2022 har invandringen till Sverige till stor del präglats av flyktingar från Ukraina, som fått komma hit enligt massflyktsdirektivet. SD har hela tiden varit tydliga med att de är positiva till flyktingmottagande från Ukraina, då landet är drabbat av ett anfallskrig i det direkta närområdet. Utöver de ukrainska flyktingarna söker sig en hel del till Sverige som anhöriginvandrare och arbetskraftsinvandrare, visar statistik. Det som framför allt sticker ut är att arbetskraftsinvandringen från utomeuropeiska länder ökat. Fram till och med juli 2022 har uppemot 30 000 personer sökt sig till Sverige för arbetstillstånd visar siffror från Migrationsverket.

Liberalerna: ”Kluven tunga”

Robert Hannah, migrationspolitisk talesperson i Liberalerna, anser att regeringen talar med kluven tunga när det kommer till svensk migrationspolitisk.

”De ändringar i utlänningslagen som riksdagen fattade beslut om 2021 har i vissa fall skärpts. Till exempel när det gäller krav på försörjning och tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. Samtidigt har man i vissa fall blivit mer tillåtande, till exempel när det gäller grunden för alternativt skyddsbehövande”, säger Roberth Hannah (L).

Hannah menar att reglerna för utvisning vid brott inte alls är på den nivå där Sverige borde vara idag. Han anser att Miljöpartiet har haft ett oproportionellt stort inflytande på lagens utformning, vilket bekräftas av de politiska turerna som föregick propositionen och riksdagsbeslutet.

SD instämmer men förtydligar att vissa av reglerna blivit generösare än någonsin.

”Generösare än någonsin”

– Liberalerna har rätt i att vissa regler skärpts, men då ska sägas att vissa delar av regelverket är generösare än någonsin, säger Ludvig Aspling (SD) till Bulletin.

Ludvig Aspling förklarar att Sverige har en regel om så kallade humanitära uppehållstillstånd som utgör en sorts reservregel i utlänningslagen. Personer som inte bedöms ha flyktingstatus kan enligt nuvarande regel bara stanna i Sverige och få ett uppehållstillstånd då de bygger upp en anknytning till landet. Den regeln har luckrats upp sedan 2015 och är mer generös idag än någonsin, menar Aspling.

– Du kan få ett uppehållstillstånd bara för att du kommit hit och stannar här, säger han.

Han belyser även att antalet kvotflyktingar som kommer till Sverige är fler än någonsin. Han tillägger dessutom att arbetskraftsinvandringen är rekordhög. Enligt Ludvig Aspling har Sverige ett särskilt uppehållstillstånd till personer som vill hit och leta jobb. Vilket är ett avsteg från huvudregeln, förklarar han, då man tidigare behövde ha ett jobb innan man kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare.

– Nu har vi dessutom ett uppehållstillstånd för dem som bara vill hit och leta jobb. Det har vi inte haft förut.

Socialdemokraterna pådrivande i EU

Enligt Ludvig Aspling driver Socialdemokraterna på revolutionerande förslag i EU om att flyga in migranter som tagit sig till unionen direkt till Sverige. Ofta rör det sig om angränsande länder som Spanien eller Grekland. Förslaget menar han skulle innebära att personer som har någon form av anknytning eller släktingar här i Sverige kan flygas in direkt.

– Socialdemokraterna driver på så att väldigt många fler folk ska tvångsfördelas inom EU, för att sedan komma till Sverige. Så att det är en ren lögn att vi skulle vara striktare, det är snarare tvärtom, säger Ludvig Aspling (SD) till Bulletin.

Läs även: Sverige fick ett nytt Östersund under 2021

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu