Facebook noscript imageStatsministerns tunga känga till oppositionen: ”Borde visa ödmjukhet”
Ekonomi
Statsministerns tunga känga till oppositionen: ”Borde visa ödmjukhet”
Statsminister Ulf Kristersson uttalar sig om oppositionens elkritik. Foto: Claudio Bresciani/TT
Statsminister Ulf Kristersson uttalar sig om oppositionens elkritik. Foto: Claudio Bresciani/TT

Under onsdagen presenterade regeringen när de 55 miljarder kronor som ska betalas ut i elstöd till svenska folket kommer att delas ut. Något som kritiserades hårt av Magdalena Andersson (S). Vid en pressträff bemötte statsminister Ulf Kristersson kritiken med en tung känga riktad mot den förra regeringen.
– Jag tycker nog att man ska vara lite mer ödmjuk om man suttit i en regering som avvecklat kärnkraft, säger Ulf Kristersson.

Under onsdagsmorgonen presenterade Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) när elstödet på 55 miljarder kronor ska betalas ut. Det är Försäkringskassan som fått i uppdrag att betala ut stödet och det kommer att betalas ut i februari.

Strax efter på onsdagsförmiddagen kallade Socialdemokraterna till pressträff där de kallade regeringen för svikare av det svenska folket.

– I dag är det snart december och inget högkostnadsskydd är på plats. I stället fick svenska folket besked om att det kommer tidigast i februari, sade Magdalena Andersson på en pressträff och fortsatte:

– Låt mig upprepa: målsättning och om inget oförutsett sker. Det här citatet och ambitionsnivån betalar ju inte människors elräkningar i jul.

Slår tillbaka

När statsminister Ulf Kristersson bemötte kritiken från Magdalena Andersson på en pressträff, tillsammans med Europaparlamentets talman Roberta Metsola, vid lunchtid på onsdagen var han inte nådig mot oppositionens utspel.

– Det är mycket märkligt, det är precis tvärtom. Vi sa att vi skulle komma med besked före 1 november, vilket vi gjorde. Vi gjorde precis det vi sade, säger Ulf Kristersson.

Demonterat svensk elproduktion

Kristersson visar tydligt att den förra regeringen under sina åtta år vid makten varit med att bygga upp den kris som vi ser idag. Där det idag skulle kunna finnas mer kärnkraft är den avstängd och de blockerade även vägen till ny och säkrare kärnkraft, enligt Kristersson.

– Jag tycker nog att man ska vara lite mer ödmjuk om man suttit i en regering som avvecklat kärnkraft och demonterat viktiga delar av svensk elproduktion, säger han.

Läs även: LO-ekonomer om räntehöjningen: ”Skadar ekonomin och hotar jobben”

Tomas Hedlund