Facebook noscript imageStatsvetare: Inte OK att säga ”Invandrare”
Nyheter
Statsvetare: Inte OK att säga ”Invandrare”
Invandrare är inte ord man ska använda, enligt Barakat Ghebrehawariat. Foto: TV4
Invandrare är inte ord man ska använda, enligt Barakat Ghebrehawariat. Foto: TV4

Barakat Ghebrehawariat, statsvetare och social entreprenör, avråder i TV4:s Nyhetsmorgon från att använda ordet ”invandrare”.

Det är i TV4:s Nyhetsmorgon på tisdagen som statsvetaren och entreprenören Barakat Ghebrehawariat gör en genomgång tillsammans med programledarna Soraya Lavasani och Martin Järborg av ord som han associerar till hudfärg och han menar inte bör användas eller ska användas med försiktighet.

Fyra ord som inte ska användas alls enligt Barakat Ghebrehawariat är ”Neger”, ”Färgad”, ”Svartskalle” – och ”Invandrare”.

– ”Don’t do it”, de här ska vi helt enkelt undvika, varnade Barakat Ghebrehawariat.

– Vi säger ABSOLUT inte de här, sade programledaren Martin Järborg instämmande. Järborg vill ändå resa ett frågetecken om det sista ordet ”invandrare”.

– Det här är rekommendation och riktlinjer. Det är inga absoluta sanningar eller något vattentätt system, förtydligade Barakat Ghebrehawariat.

”Väldigt allergisk”

– Jag är väldigt allergisk mot [ordet invandrare] personligen, förklarade Ghebrehawariat. I dag finns enligt Ghebrehawariat en negativ konnotation som gör att ordet inte ska användas.

– Vi vet också att [ordet invandrare] används slentrianmässigt för att beskriva problem, konstaterade han.

– Vad ska man säga i stället, undrade Soraya Lavasani.

– Människor som invandrat, föreslog Barakat Ghebrehawariat.

Barakat Ghebrehawariat gav också exempel på ord som han försett med varningsflagg. Det handlar om ”mörkhyad”, ”rasifierad”, ”flykting”, ”icke-vit”, ”utlandsfödd” och ”utländsk bakgrund”.

Martin Järborg ville veta vad problemet var med att använda ordet ”utlandsfödd” då det beskriver var någon är född.

Barakat Ghebrehawariat tyckte att man ska analysera de bakomliggande orsakerna till att ordet används.

– Vad menar man egentligen, det är lite grann det vi behöver titta på, förklarade han i programmet.

Men Barakat Ghebrehawariat hade inte bara tips på ord att undvika. Han gav också ”grönt ljus” för olika ord och begrepp – bland annat ”människor som tillhör vithetsnormen” och ”människor med utomnordiskt utseende”.

Barakat Ghebrehawariat beskriver sig på sin hemsida som ”föreläsare, rådgivare och utbildare” och med lång erfarenhet av att jobba med mångfald. I dag sitter han i Nationalmuseums insynsråd, där han placerades av S–MP-regeringen 2018.

Han har tidigare suttit i styrelsen för lobbyorganisationen Rättviseförmedlingen (tidigare vd:n Seher Yilmaz är i dag mångfaldsansvarig på statliga SVT). Han har tidigare varit kommunikationsansvarig för Forix, förortens riksdag. Forix var ett projekt som drevs och finansierades av studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges unga muslimer.

Pelle Zackrisson