De politiska utnämningarna av myndighetschefer som utförts under Stefan Löfvens tid vid makten har i hög grad gått till de egna leden, enligt tankesmedjan Timbros granskning av samtliga utnämningar som beslutats mellan 2014 och 2020. ”Regeringen Löfven har i många fall rekryterat tidigare politiker som opolitiska chefer, och har i mycket hög grad utnämnt egna partiföreträdare och nära förtrogna”, skriver rapportförfattaren Adam Danieli.
Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro har granskat samtliga utnämningar av ordinarie myndighetschefer – generaldirektörer, GD, eller jämförbara tjänster med en annan benämning – mellan 2014 och 2020. Ambassadörer, rektorer, intendenter och kuratorer har undantagits på grund av olika utnämningsförfaranden.
Drygt en fjärdedel, 40 av de 173 tillsättningarna, var politiska utnämningar, enligt Timbros rapport Enpartistaten, som författats av Adam Danieli. Av dessa politiska utnämningar gick mer än hälften, 55 procent, till socialdemokrater. ”Viktat mot myndigheternas storlek var dock hela 89 procent socialdemokrater.”
Bland annat har ”Medlingsinstitutet, Transportstyrelsen, Tullverket, Kustbevakningen, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälletsfrågor, Statskontoret och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fått socialdemokratiska statssekreterare som myndighetschefer”, skriver Timbro. Därtill har flera S-veteraner utnämnts till landhövdingar utan att tjänsterna någonsin annonserats ut.
Rapporten tar upp ett flertal specifika exempel: Carin Jämtin som var Socialdemokraternas partisekreterare mellan 2011 och 2016, utsågs kort därefter som GD för biståndsmyndigheten Sida utan att ha sökt tjänsten och utan de kvalifikationer som eftersökts, trots 28 ansökningar.
Håkan Juholt, även han en tidigare socialdemokratisk partisekreterare samt partiledare, utsågs till ambassadör på Island och därefter i Sydafrika, utan någon som helst diplomatisk erfarenhet.
Ett ytterligare exempel som inte tas upp av Timbro är Dan Eliasson som varit GD för Migrationsverket, Försäkringskassan och MSB, samt rikspolischef. Dessförinnan hade Eliasson varit politiskt sakkunnig respektive statssekreterare hos två socialdemokratiska justitieministrar, Leila Freivalds och Thomas Bodström.
Eliasson tvingades avgå från MSB i januari sedan han firat jul utomlands trots rekommendationer om att hålla sig på hemmaplan på grund av pandemin.
Politiska chefer vanligare vid stora, policytyngda myndigheter
Forsknings- och expertmyndigheter som Strålsäkerhetsmyndigheten och Rymdstyrelsen leds nästan uteslutande av experter. Samtidigt är det betydligt vanligare att stora och policytyngda myndigheter som Sida, Arbetsförmedligen, Polisen, Socialstyrelsen och de olika länsstyrelserna, leds av politiskt utnämnda chefer.
De ”har centrala roller i att driva igenom regeringens politik och har också haft ett ledarskap som i hög grad delar regeringens partifärg”, skriver Timbro.
Dålig insyn i regeringens utnämningsförfarande
De allra flesta chefsposterna har i någon form utannonserats, förutom posterna som landshövdningar som traditionellt inte utlyses.
”I vart femte fall har den som fick generaldirektörstjänsten inte sökt den. Samtliga utnämningar har beretts internt av regeringen. Ingen utnämning har motiverats och inget beredningsmaterial har offentliggjorts”, flaggar Timbro.
Tankesmedjan föreslår bland annat inrättandet av en permanent och professionell tjänsteförsörjningsnämnd, som öppet bereder tillsättningar av myndighetschefer och lämnar förslag på lämpliga kandidater. Timbro anser också att Riksdagens konstitutionsutskott bör granska utnämningarna för att garantera deras saklighet.