Det statliga gruvbolaget LKAB och Hybrit-satsningen får 3,1 miljarder kronor i stöd av Industriklivet, Energimyndighetens program för att stödja övergång till fossilfritt.
Pengar ska gå till en demonstrationsanläggning i Gällivare för fossilfri produktion av järnsvamp.
Det är LKAB som bygger anläggningen, och därmed är det LKAB som får ta emot pengarna.
Hybritsatsningen är ett samarbete mellan LKAB, SSAB och Vattenfall, och syftet är att producera stål utan fossila ämnen som i stället bygger på fossilfria pellets, fossilfri el och vätgas.
Omdebatterat projekt
Projektet har varit mycket omdebatterat.
”Alla sektorer behöver accelerera omställningen nu”, skriver en rad klimatprofilerade forskare i en debattartikel i Dagens Industri med hänvisning till globala klimatmål.
Nationalekonomerna Christian Sandström och Magnus Henrekson tillsammans med kärnfysikern Jan Blomgren har i en serie debattartiklar varnat för att produktionen av ”fossilfri stål” riskerar att bli ett fiasko.
Sandström, Henrekson och Blomgren har pekat på det kraftigt ökade energibehovet för att producera det fossilfria stålet. Det har talats om på sikt ett behov motsvarande hela Finlands elförbrukning.
Vilket inte bara skulle göra stålet mycket dyrare än annat stål. Det skulle dessutom få stora konsekvenser för elförsörjningen av både industrier och privata hem i norra och mellersta Norrland.
I en debattartikel i Dagens Industri skrev Sandström, Henrekson och Blomgren:
”Mönstret går igen i LKAB:s satsning på fossilfri järnsvampstillverkning. Trots att vi skrivit mer än 25 artiklar har vi ännu inte fått besked om varifrån elen till projektet ska komma. LKAB:s vd Jan Moströms svar i Ekots lördagsintervju är talande: ’Det måste gå’.
Vi överlåter till läsaren att bedöma hur nära detta svar ligger vad som kan klassificeras som rent önsketänkande. Projektet har redan fått miljardbelopp av EU och Energimyndigheten och äskar nu ytterligare 4,9 miljarder från Energimyndigheten. Allt försiggår i offentligt ägda bolag som i strid med gällande regelverk underlåtit att involvera regeringen i ett projekt som om det genomförs blir det största i Sveriges industriella historia.”