I Polen togs ett unikt beslut i helgen: leveranserna av förnybar el till nätet stoppades. Solceller och vindkraft gav ett för stort tillskott till ett överfullt elnät.
Svenska kraftverk: ”Aktörerna kommer behöva bli mer aktiva inom detta område.”
Förra året fördubblades genereringen av el till det polska elnätet från så kallade mikroproducenter. Det rör sig främst om villaägare som sätter solceller på taket och säljer el till nätet när de får ett överskott.
Utvecklingen har tagit fart på grund av det fullskaliga kriget i Ukraina, som gör att polackerna vill säkra tillgången till billig el, men också enkla regler för den som vill koppla upp sina solceller till nätet, ett fördelaktigt prissystem för mikroproducenterna samt krav på elbolagen att köpa mikroproducenternas el.
Men i helgen blev det för mycket förnybart i nätet och den polska motsvarigheten till Svenska kraftnät, Polskie Sieci Elektroenergetyczne, beslutade att strypa tillförseln.
– Vi har fint väder idag, och solen står – på grund av årstiden – redan ganska högt över horisonten, vilket gör att solcellspanelerna genererar mer och mer energi, sa Karol Łukasik, talesman för energibolaget PGE Dystrybucja i en intervju med energinyhetssajten Wysokienapeicie.pl på söndagen.
– Samtidigt är efterfrågan på el liten idag på grund av att det är helgdag och ganska varmt (cirka 18–23 grader Celsius i större delen av landet, red. anm.).
Kolkraft i grunden för polsk energiproduktion
En sådan dag skulle två tredjedelar av det polska elbehovet kunna täckas av bara solceller och vindkraft. Men basen i det polska energisystemet är fortfarande gamla kolkraftverk från 1970-talet.
Wysokienapeicie skriver:
”Kolkraftverken har låg flexibilitet och kan drabbas av störningar i driften om man snabbt ökar eller minskar produktionen. Om de stängdes av några timmar på söndagen, när det är stark sol, kanske de inte skulle kunna sättas igång igen på måndagen, när solen inte är lika stark och fabriker och kontorsbyggnader återgår till normal drift.”
Att sälja överskottselen utomlands var inte heller aktuellt under helgen, säger Karol Łukasik till Wysokienapeicie:
– Idag är det soligt över hela Europa, så det är svårt för polska kraftverk att sälja el utomlands. Dessutom påverkade överutbudet inte den polska elmarknaden. Energipriserna var fortsatt höga, 300 PLN/MWh (737 kr/MWh).
– Med så höga priser är våra grannländer inte intresserade av att köpa överskottsenergi från Polen.
Lösningen blev alltså ett leveransstopp för solceller och vindkraft under söndagen för att behålla effektbalansen i det polska nätet.
– Den här typen av stopp för att begränsa produktionen kommer att förekomma allt oftare i Polen och många andra länder runt om i världen, säger Karol Łukasik.
– Detta är en naturlig effekt av förändringen av energiproduktionstekniken, särskilt i en situation där andelen energilagring i systemet är liten. Än så länge är nerdragningar i produktionen den billigaste och mest effektiva formen av systemhantering.
– När antalet reducerade timmar per år inte överstiger till exempel 100 eller 200 är det inte lönsamt att bygga energilager, avslutar han.
Situationen kan uppkomma i Sverige
Pontus de Maré, driftchef, Svenska kraftnät, konstaterar att även Sverige kan behöva förbereda sig på liknande scenarier.
– Att det kommer finnas tillfällen när produktionen överstiger konsumtionen står helt klart i och med mer väderberoende kraft i systemet. För att kunna hantera sådana situationer kommer flexibilitet och stödtjänstmarknaderna att behöva utvecklas. Aktörerna kommer att behöva bli mer aktiva inom detta område så att det inte råder överskott i systemet (både på dagen före-marknaden och i drifttimmen).
– Detta var även tydligt i Nederländerna förra veckan med minuspriser under onsdagen på grund av mycket kraft från solbaserad produktion, kommenterar han till Bullletin.