I snart 16 år har Nepal varit en republik. Men besvikelse över en kämpande ekonomi och utbredd korruption har lett till att flera i landet demonstrerar för att återinföra monarki som statsskick.
Nepal blev officiellt en republik år 2008 och sedan dess har landet haft tre presidenter inklusive en tillförordnad statschef. Men enligt AP kommer Nepal kanske inte ha fler presidenter eftersom landet haft stora protester där man krävt en återkomst av konungen.
När Nepal avskaffade sin monarki så föranleddes det också av stora protester. Gyanendra, som den sista kungen hette, hade inte exekutiv makt men han tog över makten från parlamentet 2005 och gjorde Nepal till en absolut monarki. 2006 bröt stora protester ut i landet som ämnade att avsätta Gyanendra och två år senare blev han en privat medborgare.
”Finns ingen som helst möjlighet”
Sedan monarkin officiellt försvann, 2008, har Nepal hittills haft 13 regeringar. Många nepaleser anser att politikerna inte har lyckats skapa politisk stabilitet och är besvikna över att landet lider av en kämpande ekonomi och utbredd korruption.
De ledande partierna i Nepal är mot monarkin. Narayan Prakash Saud representerar Nepals Kongressparti, vilket är landets största parti. Han var med och ledde protesterna mot monarkin 2006 och enligt honom kommer Nepal aldrig återinföra den igen.
– Det enda sättet att göra det möjligt skulle vara genom att ändra konstitutionen, men det finns ingen som helst möjlighet att det kommer att ske, säger Narayan Prakash Saud enligt AP.
Det största partiet som vill återinföra monarkin är Rastriya Prajatantra partiet och de fick ungefär fem procent av rösterna i senaste valet. Men många av demonstrationerna i landet har letts av partipolitiskt obundna organisationer och eftersom få opinionsmätningar sker i Nepal så är det svårt att veta exakt hur många i landet som faktiskt vill återinföra monarkin.
”Kan lika gärna alla förklara oss som flyktingar”
Gyanendra var enligt AP en opopulär kung men monarkin ska trots det ha varit ett omtyckt styrelseskick i Nepal. I takt med att demonstrationerna i landet växer, börjar fler sätta upp bilder på före detta kungar i sitt hem och på sin arbetsplats.
”Kom tillbaka kungen, rädda landet, länge leve vår älskade konung och vi vill ha en monarki” är några av slagorden som har skanderats i huvudstaden Katmandu under demonstrationerna. Många av demonstranterna vill utöver att återinföra monarki, även återinföra hinduism som statsreligion.
Gyanendra har ännu inte kommenterat demonstrationerna. Han har sedan sin abdikering valt att undvika involvering i landets politik och det är ytterst sällan som han gör offentliga framträdanden.
– Vi behöver en monarki. Utan en kung har vi ingen identitet som nepaleser och vi kan lika gärna alla förklara oss som flyktingar, säger Pasupathi Khadga, som leder en monarkistisk ungdomsrörelse enligt AP.