Facebook noscript imageStörsta hyreshöjningarna i Sverige på 30 år – inflationen drivande
Ekonomi
Största hyreshöjningarna i Sverige på 30 år – inflationen drivande
Rinkeby, förort till Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rinkeby, förort till Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hyreshöjningarna är historiskt höga och nästa år kan det bli värre enligt experter. I år har hyrorna stigit med 4,1 procent, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är den största höjningen sedan 90-talet.

I Sverige finns det cirka tre miljoner hyresgäster och mycket tyder på att många hyresgäster kommer få det svettigt nästa år. Det beror på att alla kostnadsökningar inte slagit igenom i hyresförhandlingarna än.

Hyreshöjningarna beror bland annat på inflationen, höjda energikostnader och att räntan stigit.

– Yrkanden för 2024 kommer att bli högre. Fler år med högre räntor, högre underhållskostnader för bolagen och högre taxor för bland annat el och värme kommer få betydelse. Ett år med för låg hyreshöjning är greppbart, Men ska vi klara underhåll och en god service till hyresgästerna måste nivåerna upp. Många av våra medlemsföretag har det kämpigt, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges allmännytta till Hem och Hyra.

Bara i år har hyrorna stigit med 4,1 procent, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är den största höjningen sedan 90-talet.

”De tio senaste åren har hyresförändringarna legat på mellan 0,8 och 2,2 procent” skriver Åsa Törlén, som arbetar med hyresstatistik på SCB, i ett pressmeddelande.

Enligt Åsa Törlén har storstäderna en högre hyresnivå än de mindre kommunerna. Exempelvis får ett hushåll i en kommun med färre än 75 000 invånare betala cirka 1 600 kronor mindre i hyra per månad för en trea än ett hushåll i Stockholm.

Enligt SCB kostar en genomsnittlig trea i Sverige 8 095 kronor per månad. En tvåa kostar 6 621 kronor, och en etta 4 810 kronor per månad i genomsnitt.

Läs även: Air France går in som storägare i SAS: ”Viktig milstolpe”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu