Facebook noscript imageStörsta M-förbundet: Avskaffa invandrarnas kommunala rösträtt
Politik
Största M-förbundet: Avskaffa invandrarnas kommunala rösträtt
Bild från det kommunala omvalet i Falun 2019. Bild: Ulf Palm / TT
Bild från det kommunala omvalet i Falun 2019. Bild: Ulf Palm / TT

Moderaternas största distrikt Västra Götaland vill avskaffa invandrarnas kommunala rösträtt genom att införa krav på medborgarskap för att få rösta i kommunvalen. Förbundet vill även avskaffa modersmålsundervisningen och införa betyg i ordning och uppförande.

Sedan 1975 har invandrare i Sverige haft rösträtt i region- och kommunalvalen, för invandrare från länder utanför Norden och EU med krav på att ha varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.

Det vill Moderaternas största distrikt Västra Götaland ändra på, rapporterar Dagens Nyheter.

Under distriktets förbundsstämma i Vänersborg röstades en motion om krav på medborgarskap i region- och kommunalvalen igenom i enighet och skickas därmed vidare till partiets nationella stämma 2027.

”Oönskade icke-demokratiska strömningar kan få fotfäste”

Medborgarskapskravet motiveras bland annat i motionen med att ”oönskade icke-demokratiska strömningar kan få fotfäste och ges avgörande inflytande” när icke-medborgare tillåts rösta.

– För mig är det självklart att man borde ställa samma krav för rösträtt i val, oaktat vilken nivå det gäller, säger Västra Götalands nyvalde ordförande Marith Hesse till DN och fortsätter:

– Dessutom är regeringen tydlig med att man vill uppvärdera medborgarskapet och det beslut vi tagit vid stämman stödjer den linjen.

Avskaffande av modersmålsundervisningen

Under förbundsstämman röstades även motioner igenom om att införa skolbetyg i ordning och uppförande, samt att avskaffa modersmålsundervisningen i skolan.

I januari i år tog skolminister Lotta Edholm (L) emot en utredning om modersmålsundervisningen, som kom fram till att ”mer forskning behövs för att kunna svara på frågan om, och i så fall hur, modersmålsundervisning i sig påverkar elevers studieresultat, kunskapsutveckling i svenska språket och integration”.

– Det är tydligt från utredaren att mer forskning behövs om modersmålsundervisningen ger något positiv effekt. Visst, det finns inga belägg för direkt negativa effekter, men heller inga klara bevis för positiva, säger Västra Götalands 1:e vice ordförande Hampus Magnusson, som är en av motionens undertecknare, till DN.

Johannes Nilsson

Reporter.