Facebook noscript imageStrömmer: ”Vi kommer att få leva med det här hotet en längre tid.”
Nyheter
Strömmer: ”Vi kommer att få leva med det här hotet en längre tid.”
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressbriefing tillsammans med Fredrik Hallström (vänster). Foto: Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressbriefing tillsammans med Fredrik Hallström (vänster).
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressbriefing tillsammans med Fredrik Hallström (vänster). Foto: Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressbriefing tillsammans med Fredrik Hallström (vänster).

Vid en presskonferens med justitieminister Gunnar Strömmer och Säpo i förmiddags kommunicerades att Sverige lär få leva länge med en förhöjd risk för terrorattacker, men att inget akut hot föreligger.
– Den samlade bedömningen är att hotnivån är densamma och att vi nog har befunnit oss på den under en viss tid, säger Strömmer.

För två veckor sedan höjde Säpo terrorhotnivån från 3 till 4, och idag höll justitieminister Gunnar Strömmer en presskonferens tillsammans med Fredrik Hallström, chef för författningsskydd och kontraterror vid Säkerhetspolisen.

I skuggan av sommarens koranbränningar och de upprörda reaktionerna från auktoritära länder som Iran, liksom direkta uppmaningar till attacker från terroristorganisationer som Islamiska staten, al-Qaida och den irakiska Mehdiarmén, har det svenska säkerhetsläget försämrats.

– Den samlade bedömningen är att hotnivån är densamma och att vi nog har befunnit oss på den under en viss tid. Vi kommer leva med det här högre hotet under överskådlig tid framöver, sade Strömmer vid presskonferensen.

På presskonferensen klargjorde Säpo att man kunnat konstatera att allt fler hot riktas mot Sverige, mot enskilda individer, liksom mot svenska intressen utomlands.

– Det handlar om traditionella terroristorganisationer som i sin marknadsföring och propaganda uppmanar att agera mot Sverige, enskilda individer eller svenska intressen utomlands, säger Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism vid Säkerhetspolisen, till TT.

Antal extremister och nyrekrytering

Han vill inte gå in på hur många våldbejakande islamister som finns i Sverige, eller kommentera den siffra på 2 000 personer som den tidigare Säpochefen Anders Thornberg gick ut med 2017, eftersom han inte anser att det ger en relevant bild av hotet, men sade på presskonferensen:

– Det är klart att den svenska våldsbejakande islamistiska miljön reagerar på omständigheter och olika uppmaningar, och det är vårt uppdrag att nu bevaka och följa den utvecklingen för att kunna göra de bedömningar vi behöver göra.

Han oroar sig dock för nyrekryteringen till våldbejakande islamistiska kretsar i landet, och att de som säkerhetstjänst kanske fokuserar mer på det akuta än på det långsiktiga, där nyrekryteringen är en viktig faktor. På TT:s fråga om de idag har bättre koll på ensamvargar som agerar självständigt, som Rakhmat Akilov som dödade fem människor på Drottninggatan 2017, svarar han:

– Vi har delvis blivit bättre eftersom vi utvecklat våra metoder, men samtidigt är det en annorlunda situation i dag med digitaliseringen och teknikutvecklingen med anonymiserade chattforum. Det gör det svårare för oss att identifiera och framför allt bedöma avsikten hos aktörer.

I likhet med justitieminister Gunnar Strömmer tror han att Sverige kommer att behöva leva under ett förhöjt hot en längre tid.

– Säkerhetspolischefen kommunicerade sex till tolv månader med den här hotnivåhöjningen. Den negativa bilden av Sverige kan nog bestå ännu längre än så, säger Hallström.

Nyhetsredaktionen