Vill din tonåring plötsligt bli vegetarian eller vegan? Se upp, det kan vara ett effektivt sätt att dölja ätstörningar, varnar psykologiprofessorn Anna Bardone Cone.
Ett flertal granskade studier har påvisat signifikanta samband mellan vegetarisk kost och ätstörningar som anorexia och bulimi. Att utesluta kött från dieten anses vara ett enkelt sätt att kontrollera vikten.
En majoritet av de kvinnor mellan 16 och 40 år med tidigare eller nuvarande ätstörningar, 52 procent, var eller är vegetarianer enligt en studie utförd av psykologiprofessorn Anna Bardone Cone vid North Carolina-universitetet. I den friska kontrollgruppen är andelen tolv procent.
– Att vara vegetarian är ett socialt accepterat sätt att begränsa mat [...] Genom att kalla sig vegetarian slipper man äta maten som resten av familjen eller olika sociala sammanhang kräver. I stället kan man kontrollera sitt kaloriintag och välja bort mat, utan att det märks lika mycket och på så sätt kamouflera sin ätstörning, säger Bardone Cone i SVT:s dokumentärserie Ätstört.
Forskaren, som själv är vegetarian, understryker att en växtbaserad kost inte är sämre i sig. Men hon önskar att fler föräldrar skulle våga ställa frågor om sitt barns plötsliga övergång till vegetarisk eller vegansk kost.
– Fråga varför och varför just nu, säger hon. Jag tror det är bra att ha en diskussion om vad som motiverar hen och vad som ligger bakom, säger forskaren i SVT.
Andelen vegetarianer och veganer i den svenska befolkningen är liten. Förra året var tre procent vegetarianer och en procent veganer, en minskning jämfört med 2020, enligt Food & Friends Matrapport 2021. De som enbart äter växtbaserat anger att de gör det för klimatet eller den egna hälsans skull.
Läs även: Lekander: Den veganska religionens blinda fläckar