Facebook noscript imageStudie: Lägre skydd mot omikron bakom ökningen
Vetenskap
Studie: Lägre skydd mot omikron bakom ökningen
Studie: Lägre skydd mot omikron bakom ökningen

Tecken på att vaccin eller en tidigare covidinfektion inte skyddar lika bra mot omikronvarianten som mot tidigare varianter bekräftas i en ny dansk studie. Men vaccinen skyddar till viss del och vaccinerade sprider inte smittan vidare i lika stor omfattning, enligt studien.

För några veckor sedan kom rapporter från Sydafrika om att omikronvarianten delvis kunde ta sig förbi skyddet från Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19.

De resultaten får nu stöd av en dansk studie från bland annat Köpenhamns universitet, som har kommit fram till att vaccinerade, samt de som tidigare har varit sjuka i covid-19, löper större risk att bli sjuka av omikronvarianten jämfört med deltavarianten.

Studien har ännu inte granskats och resultaten ska därför tolkas med försiktighet, men de tycks delvis stämma överens med vad som hittills har framkommit om omikronvarianten.

– Vår övergripande slutsats är att vaccinet fungerar och kan minska smittan. Men vi ser också att omikronvarianten är bättre på att penetrera immuniteten än delta, säger studiens huvudförfattare Frederik Plesner Lyngse vid Köpenhamns universitet till den danska vetenskapssajten Videnskab.dk.

2,3 gånger högre risk

I studien följde det danska forskarlaget 11 937 danska hushåll som drabbades av covid-19 mellan den 9 och 12 december 2021. De 19 forskarna undersökte hur stor risken för att bli smittad av deltavarianten, respektive omikronvarianten var i hushållen, samt hur stor effekt två samt tre vaccindoser hade på de två varianterna.

För vaccinerade och tidigare smittade är risken att bli sjuk, det vill säga att få en så kallad genombrottsinfektion, 2,3 gånger större om man bor i ett hushåll som drabbats av omikron jämfört med delta, enligt studien.

Något överraskande är att dess resultat pekar på att omikron inte är mer smittsam än deltavarianten, vilket det har spekulerats om. Den ökade smittspridningen beror i stället på att omikronvarianten helt enkelt smittar fler människor som tidigare hade ett skydd mot viruset. De nya resultaten tyder på att omikron snarare är ungefär lika smittsam som alfavarianten, det vill säga att varje smittad i genomsnitt smittar tre till fyra personer.

Tredje dos gav effekt

En tredje vaccindos gav generellt 62 procents ytterligare skydd mot att smittas, jämfört med de som hade ett naturligt skydd eller hade fått två sprutor. Sannolikheten att sprida smittan vidare minskade med 28 procent efter en tredje spruta.

Forskarna såg dessutom att ovaccinerade smittade i större omfattning än vaccinerade. De som är smittade och inte vaccinerade sprider effektivare smittan vidare än de vaccinerade och de som är naturligt immuna. Det är en ny viktig poäng, säger professor Lone Simonsen vid Roskilde universitet, som har läst studien, till Videnskab.dk.

När faktorer som ålder, kön och storleken på hushållen vägdes in var risken att en ovaccinerad spred covid-19 vidare 1,4 gånger högre än för en vaccinerad eller för en som hade en naturlig immunitet. Ovaccinerade löpte också 2,3 gånger så hög risk att smittas av både omikron- och deltavarianten.

TT Nyheter