Facebook noscript imageStudie: Mobildata ger svar om smittspridning på vårdboenden
Vetenskap
Studie: Mobildata ger svar om smittspridning på vårdboenden
Foto: Arkivbild, Isabell Höjman/TT.
Foto: Arkivbild, Isabell Höjman/TT.

Den svenska åldringsvården har många timavlönade och deltidsanställda. Att dessa kan komma i kontakt med fler brukare, kollegor och äldreboenden än andra anställda, har lyfts fram som en riskfaktor för spridningen av covid-19. En ny amerikansk studie visar att vårdboenden som har fler anställda med kopplingar till andra vårdboenden också har fler covid-utbrott.

En underlagsrapport till Coronakommissionen och Folkhälsomyndigheten har lyft fram faran med att timavlönade och deltidsanställda inom äldrevården potentiellt har fler kontakter med brukare och kolleger, och rör sig mellan fler olika äldreboenden.

”Varje ny kontakt mellan brukare och personal innebär en potentiell risk för att smitta sprids från samhället till brukaren,” skriver till exempel Folkhälsomyndigheten i Förslag till åtgärder inom vissa av socialtjänstens verksamheter vid smittspridning av covid-19. Vidare betonas att: ”Med en hög grad av både timavlönade och deltidsanställda ökar risken för att personalen arbetar på flera olika arbetsplatser parallellt. Dels innebär det att den anställde potentiellt har kontakt med extra många olika brukare, dels finns en risk att smitta sprids mellan olika verksamheter.”

Trots detta finns få tydliga regler och rekommendationer. Det saknas även vetenskapliga bevis. En enkätundersökning sammanställd av Smittskydd Stockholm i april 2020 gav vissa indikationer på att äldreboenden med konstaterade covid-fall hade en större andel timanställda och personal från bemanningsföretag. Likaså publicerades i somras en mindre brittisk studie av vårdboenden med misstänkta covid-utbrott. Där dokumenterades att personal som arbetade på mer än ett boende hade en större sannolikhet att testa positivt för covid, än personal som bara arbetade på ett boende.

Mobildata ger nya svar

En amerikansk studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, bidrar nu till ett förbättrat kunskapsläge genom att kartlägga ett stort antal amerikanska vårdboenden. Dessa boenden är framförallt äldreboenden, och i mitten av mars 2020 infördes en rekommendation som i det närmaste innebar ett nationellt besöksförbud. Genom att analysera anonymiserad information från 50 miljoner amerikanska mobiltelefoner kan artikelförfattarna studera hur tusentals olika vårdboenden är kopplade till varandra.

Besöksförbudet möjliggör antagandet att om en mobiltelefon är observerad en längre tid, i det här fallet minst en timme, på ett vårdboende, så tillhör den någon som jobbar eller bor där. Om sedan samma mobiltelefon observeras en längre tid på ett annat vårdboende, kan man på goda grunder anta att samma person även jobbar där. Varje par av vårdboenden med minst en mobiltelefon som observeras på båda vårdboendena utgör i studien en koppling. Precis som i Sverige är det i USA vanligt att vårdpersonal är deltidsanställd eller arbetar åt ett bemanningsföretag. Mycket riktigt visade det sig att 5,1 procent av mobiltelefonerna som på detta sätt observerades på ett boende, också observerades på minst ett annat boende under 11 veckor.

Även om det kanske inte låter så mycket, innebär det i praktiken att varje vårdboende i genomsnitt hade 6,6 dylika kopplingar till andra vårdboenden. Detta trots att den data som används endast kan fånga en bråkdel av det totala antalet amerikanska mobiltelefoner. I de vårdboenden för vilka det fanns information om covid-situationen, var medelvärdet av det genomsnittliga antalet kopplingar 7,8 för dem med bekräftad eller misstänkt covid, mot 5,6 för dem utan. Skillnaden var statistiskt signifikant och berodde alltså med största sannolikhet inte på slumpen.

För att utesluta att skillnaden inte orsakades av bakgrundsfaktorer som till exempel vårdboendenas storlek och utbrottens intensitet i olika delstater, gjordes också mer avancerade statistiska analyser. Även dessa visade på ett samband. För ett genomsnittligt vårdboende uppskattades att en ytterligare koppling, allt annat lika, är förenad med en 15,2-procentig ökning i antalet covid-fall.

Starkare koppling gav fler covid-fall

Eftersom ett vårdboende i genomsnitt har kopplingar till flera vårdboenden och eftersom deras kopplingar till andra vårdboenden inte nödvändigtvis överlappar, gjordes även analyser för alternativa mått. Dessa inkluderade kopplingars styrka, storleken på nätverken och hur centrala vårdboendena är för sina respektive nätverk. Resultaten visade att starkare kopplingar och centralitet var förenade med fler covid-fall.

En begränsning med studien är att den primärt fokuserar på de 22 delstater i USA för vilka det fanns pålitliga data gällande antalet covid-fall för individuella vårdboenden. Likaså utgör de mobiltelefoner som använts endast en bråkdel av det totala antalet mobiltelefoner i USA. Något som främst är ett problem om de delstater och mobiltelefoner som studeras avviker från dem som finns i USA i stort. Som vanligt i den här typen av studie går det inte med säkerhet att fastslå orsakssamband. Dock kan artikelförfattarna för de tre delstater för vilka de har tillräcklig information visa på att ett första covid-utbrott i ett vårdboende i viss utsträckning tycks förutspå ett första utbrott i vårdboenden som det är kopplat till.

Artikelförfattarna påpekar i sina slutsatser att vårdpersonalens och vårdboendens nätverk bör beaktas när policy utformas.

TEXT: Nyhetsredaktionen

Nyhetsredaktionen