Facebook noscript imageStudie: Sallat började odlas i Kaukasus för 6 000 år sedan
Vetenskap
Studie: Sallat började odlas i Kaukasus för 6 000 år sedan
Foto: Adam Ihse/TT.
Foto: Adam Ihse/TT.

Sallat, vår vanliga ”sallad”, är en gammal kulturväxt. Dock är lite känt om dess ursprung och tidiga historia. En ny DNA-studie av 445 olika sallater från 47 länder drar slutsatsen att den odlade sallaten har sitt ursprung i, eller i närheten av, Kaukasus för 6 000 år sedan.

Sallat är en gammal och populär grönsak. Trots detta är lite känt om dess ursprung. En förklaring är bristen på arkeologiskt material. Några av de tidigaste spåren finns i 4 500-åriga egyptiska avbildningar, även om identifikationen inte är säker. Sallat förekommer även i grekiska och romerska texter med en början för drygt 2 500 år sedan.

En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Genetics har undersökt DNA från av 445 olika sallater från 47 länder. Dessa inkluderar ett stort antal typer och sorter av odlad sallat (Lactuca sativa) liksom andra besläktade arter från det så kallade sallatssläktet (Lactuca).

De genetiska analyserna visade också att det troligaste scenariot var att den art av sallat som odlas idag härstammar från taggsallat (Lactuca serriola) som togs i odling i Kaukasus vid ett tillfälle för ungefär 6 000 år sedan. Troligen föregicks detta av en spontan mutation som kraftigt minskade fröspridningen hos den vilda taggsallaten. Tidigare forskning har inte kunnat datera när sallat började odlas och har placerats dess ursprung till medelhavsområdet eller Mellanöstern.

I dag odlar vi sallat för de ätbara bladens skull, men studien indikerar att så inte alltid varit fallet. Taggsallat är, som framgår av namnet taggig, och växer vilt i Eurasien, inklusive Sverige, och är tämligen oaptitlig. De genetiska analyserna visar att förfäderna till vår tids sallat förvisso kan ha tappat sina taggar tidigare, men att den bladstruktur som vi förknippar med sallat kanske inte uppstod förrän för 2 500 år sedan genom korsningar med vild taggsallat i södra Europa. Innan dess tror forskarna att sallat framför allt kan ha odlats för sina oljerika fröns skull.

TEXT: Vetenskapsredaktionen