Facebook noscript imageStudie: Svenska småföretagare beskattas mer än sina motsvarigheter i OECD
Ekonomi
Studie: Svenska småföretagare beskattas mer än sina motsvarigheter i OECD
Svenskt Näringsliv vill se sänkningar av skatterna på utdelningar och kapitalvinster. Foto: Henrik Montgomery/TT
Svenskt Näringsliv vill se sänkningar av skatterna på utdelningar och kapitalvinster. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska småföretagare som tar ut utdelning från sina aktiebolag eller säljer sina företag beskattas klart mer än sina motsvarigheter inom OECD. Det hämmar både landets konkurrenskraft och tillväxtförutsättningar.

Konsultföretaget Deloitte har kartlagt kapitalinkomstskatten i 15 olika OECD-länder på uppdrag av Svenskt Näringsliv och kommit fram till följande:

”Sverige tillämpar i många fall avsevärt högre skattesatser på utdelning och kapitalvinst jämfört med övriga länder som har inkluderats i rapporten. Särskilt stor är skillnaden i den effektiva beskattningen i små företag där delägare har arbetat eller varit verksamma i bolaget,” skriver Deloitte i rapporten Skatten på investeringar.

Skattesatser på uppemot 50 procent vid försäljningar av så kallade 3:12-bolag – ofta framgångsrika start-ups – är en verklighet.

”Där är skatten dubbelt så hög som genomsnittet för övriga länder”, skriver Svenskt Näringsliv i en kommentar och tillägger: ”Det är precis den typ av ägarledda företag som är avgörande för jobbtillväxten i landet och som Sverige därför behöver stimulera framväxten av.”

Även ogynnsamt med utdelningar

Avseende utdelningar är situationen likartad. Den genomsnittliga skattesatsen på utdelningar inom de 15 granskade OECD länderna ligger på 14 procent, och i sex länder är de till och med skattebefriade. Det kan jämföras med den lägsta nivån som tillämpas på utdelningar i Sverige: 20 procent.

Sverige, Irland och USA tillämpar de högsta topp-skattesatserna på utdelningar – runt 50 procent. Till skillnad från Sverige måste inkomsten komma upp på en nivå runt 700 000 kronor för att beskattas med denna skattesats på Irland, i USA gäller den enbart kortfristiga innehav kombinerat med höga inkomstnivåer.

Svenskt Näringsliv vill se skattesänkningar på kapital

Kapitalskatten måste bli mer konkurrenskraftig, då den är hög internationellt sett, anser Svenskt Näringsliv.

”En sänkning med tio procentenheter, med ett bibehållande av kvoteringsnivåerna i skattesatsen när det gäller utdelningsinkomster och kapitalvinster på aktieinnehav i 3:12-företag och onoterade bolag, skulle åstadkomma detta och skapa bättre förutsättningar för företagandet i landet”, sammanfattar arbetsgivarorganisationen.

Läs även: Kapitalskatten är statens nya kassako

Dorothée Enskog