I en rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) konstateras att Sverige behöver effektivisera sitt cybersäkerhetsarbete. I sin rapport föreslår akademien olika åtgärder som bör vidtas för att Sverige bättre ska kunna möta cyberhot.
I rapportern Cybersäkerhet för ökad konkurrenskraft av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) kartläggs Sveriges cybersäkerhet och vad som krävs för att förbättra den.
Några av åtgärderna som IVA rekommenderar för att stärka Sveriges cybersäkerhet är bland annat att effektivisera sitt informationsutbyte och en större politisk handlingskraft. Enligt IVA har Sverige mycket att lära sig av andra aktörer.
I länder med starkare cybersäkerhet är det politiska ledarskapet tydligare och cybersäkerhetsstrategierna genomförs på helt andra sätt. Det nationella cybersäkerhetscentret har en nyckelroll och man satsar mer inom kompetensområdet.
– I arbetet med rapporten konstaterar vi att Sverige snabbt kan förbättra cybersäkerhetsarbetet genom att införa viktiga åtgärder som redan prövats lyckosamt i andra länder, säger Håkan Buskhe.
Fem viktiga åtgärder
Vid cyberangrepp blir samhällets alla delar måltavlor. Det är därför viktigt för Sveriges alla myndigheter och aktörer att kunna samverka väl. I rapporten har IVA identifierat fem nyckelområden med förslag på åtgärder för vardera.
Första åtgärden är att den politiska styrningen på nationell nivå behöver förbättras. Det innebär bland annat att inrätta ett cybersäkerhetsråd inom statsrådberedningen som då ska ha i uppgift att följa upp den nationella cybersäkerhetsstrategin. Andra åtgärden är att utbytet och användningen av information behöver effektiviseras. Då förelås bland annat en gemensam plattform för informationsdelning kring cybersäkerhetsfrågor för alla inblandade aktörer.
Den tredje åtgärden är att stärka den operativa förmågan inom organisationer. IVA menar att Sverige behöver en bättre modell för att hantera cybersäkerhet. Den fjärde åtgärden är mer forskning, innovation och kompetensförsörjning inom cybersäkerhet. Sverige behöver bland annat mer spetskompetens.
Den sista och femte åtgärden rör Sveriges resurser. Rapporten rekommenderar en bättre mobilisering av resurser för att aktörer bättre ska kunna hantera och förebygga incidenter. IVA menar att dessa fem områden är ytterst viktiga att utveckla för att stärka Sveriges cybersäkerhet och konkurrenskraft.
Läs även: Cyberattacker mot Finland kan vänta efter Nato-besked