Det svenska pensionssystemet är sämst i Norden, visar en studie. För att beaktas som ett A-klassigt system som Danmarks och Islands, behöver vissa områden förbättras.
Studien granskade förra året 43 olika pensionssystem runtom i världen. Islands toppade ligan, medan Thailand låg sist i Mercer CFA Institute Global Pension Index 2021.
Sverige hamnade på åttonde plats, efter sina fyra nordiska grannar. ”Systemet har en sund struktur och många bra funktioner, men vissa områden kan förbättras,” skriver Mercer som menar att det svenska pensionssystemet skulle kunna förbättras genom att:
- höja pensionsåldern för att bättre återspegla den ökande förväntade livslängden,
- återinföra skatteavdraget för individuellt pensionssparande,
- införa bestämmelser som skyddar bägge parters pensionsintressen vid en skilsmässa
- se till att alla anställda kan bidra till pensionplaner som betalas av arbetsgivaren.
Island leder Mercers globala rankning, följt av Nederländerna och Danmark. Norge hamnar på femte plats och Finland på sjunde.
Det svenska pensionsystemet, som reformerades 1999, är inkomstbaserat. Systemet övergår för närvarande från ett system med fördelning av löner till ett system med fondering. De pensionärer som har det sämst har rätt till ett inkomstprövat tilläggsbelopp: en garanterad minimipension.
Läs även: Regeringens pensionslösning miljarder dyrare än opposition
Socialdemokraterna och Centern enades under helgen om ett uppdaterat garantitillägg för de sämst ställda pensionärerna, som frångår från livsinkomstprincipen. Denna kompromiss har nu stoppas på formella grunder av riksdagens finansutskott, som menar att den kommit in för sent inför onsdagen omröstning om vårändringsbudgeten.
Därmed är det upp till riksdagens talman, Andreas Norlén, att besluta om kompromissen skall ställas inför en omröstning eller ej. Det har tidigare hänt att talmannen följt utskottets linje.
Läs även: Pensionskompromiss stoppas i riksdagen