Facebook noscript imageStudie: Var kornet odlas påverkar smaken på ”whiskey”
Vetenskap
Studie: Var kornet odlas påverkar smaken på ”whiskey”
Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Vinkännare har länge talat om ”terroir”, det vill säga hur miljöfaktorer som klimat och jord påverkar vindruvor och i förlängningen viners smak och karaktär. En ny irländsk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Foods har undersökt om begreppet också är relevant för whiskey. Slutsatsen är att smaken på olagrad ”whiskey” beror på miljöfaktorer.

För att kunna undersöka effekten av ”terroir” på whiskey lät forskarna under två år odla två olika sorters korn på två olika platser på Irland. Den ena platsen låg vid kusten och den andra mer inåt landet. Såväl klimat som jord skilde sig åt mellan platserna. Vädret var mer instabilt vid kusten än inåt landet, bland annat regnade det mer. Även jordens pH-värde var lägre.

Därefter framställdes whiskeyråsprit för var och en av de olika kombinationerna av sort, plats och år. Normalt lagras sådan råsprit på träfat i minst tre år innan den kan anses vara whiskey. Istället lät forskarna analysera den olagrade råspritens doft och aromatiska egenskaper. Det visade sig att det fanns tydliga kopplingar mellan dessa och sort av korn, odlingsplats och årgång. Överlag tycktes odlingsplats vara viktigare än kornets sort, även om detta skulle kunna bero på att de två studerade sorterna var närbesläktade.

Enligt forskarna visar resultaten att miljöfaktorer påverkar smaken på olagrad ”whiskey”. Även om mer forskning krävs bland annat om hur de påverkar den lagrade slutprodukten så öppnar detta upp för nya typer av whiskey vars karaktär likt vin är beroende av råvarans årgång, sort och ursprung. Resultaten kan också tänkas vara av betydelse för växtförädling och produktutveckling mer allmänt.

TEXT: Vetenskapsredaktionen

Nyhetsredaktionen