Räntan på samtliga studielån höjs med upp till 0,6 procentenheter från och med 2023. Räntehöjningen kommer delvis att finansiera ett nytt yrkesstudielån för arbetare som vill vidareutbilda sig mitt under karriären.
Det nya yrkesstudielånet, eller omställningsstudiestödet som det formellt heter, planeras att införas 2023. Löntagare skall tack vare detta stöd kunna studera upp till 1 år, med upp till 80 procent av bibehållenlön.
– Reformen kommer delvis att finansieras med en ny räntemodell på (samtliga) studielån från och med 2023. Det medför en cirka 1 år längre återbetalningstid efter avslutade studier, sade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning vid veckans fjärde pressträff om regeringens kommande budgetproposition.
Räntan på samtliga befintliga studielån höjs mellan 0,5 och 0,6 procentenheter för att finansiera satsningen. Den beräknas kosta 1,4 miljarder kronor när den sjösätts 2023 och mellan 6–9 miljarder när systemet är fullt utbyggt.
– Industriarbetare måste få chansen att klara av nya arbetsuppgifter som drivs av den snabba (gröna) teknikutvecklingen. Reformen kommer att innebära en större frihet att göra nya livsval, enligt IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Karensdagar sänks till två dagar nästa år
Regeringen tillkännagav även en mängd olika jobbsatsningar inom alla möjliga olika områden. Antalet karensdagar föreslås till exempel att tillfälligt minskas från sex till två dagar under 2022 för att mildra pandemins ekonomiska konsekvenser.
Lättnader i beskattningen av personaloptioner bör utvidgas och förenklas, enligt regeringen. En proposition för att förbättre det befintliga systemet för arbetskraftsinvandring kommer också att lämnas in till riksdagen.
– Vårt mål är att bibehålla den internationella kompetensen (i Sverige), sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Ytterligare medel, som främst skall användas för utökade matchningstjänster och introduktionsjobb för nyanlända, planeras att skjutas till Arbetsförmedlingen.
Vuxenutbildningen utökas till 160 000 platser
Kunskapslyftet, en satsning på vuxenbildning, föreslås utökas och kommer att resultera i mer än 160 000 utbildningsplatser nästa år. Fokus läggs på kombinationsutbildningar där yrkesutbildning och studier i svenska för invandrare (sfi) kombineras.
– Sverige behöver fler med gymnasialutbildning under kommande åren för att möta arbetsmarknadens efterfrågan, konstaterade utbildningsminister Anna Ekström.
– Långtidsarbetslösheten måste pressas ned. Samtidigt har vi arbetskraftsbrist. Arbetsgivare måste kunna möta sina behov, sade Nordmark.
Läs även: Oppositionspartier kräver förklaring av Anna Ekström