Facebook noscript imageStudierna om covid-19 som du kanske missat under veckan (v.19)
Vetenskap
Studierna om covid-19 som du kanske missat under veckan (v.19)
En präst på en kyrkogård i Casnigo i Bergamoprovinsen, Italien. En ny studie har uppskattat att drygt 70 procent av den hårt drabbade provinsens invånare smittades av covid-19 fram till september 2020. Foto: Antonio Calanni/AP/TT.
En präst på en kyrkogård i Casnigo i Bergamoprovinsen, Italien. En ny studie har uppskattat att drygt 70 procent av den hårt drabbade provinsens invånare smittades av covid-19 fram till september 2020. Foto: Antonio Calanni/AP/TT.

Det lär ha publicerats fler än 100 000 vetenskapliga artiklar om covid-19 på drygt ett år. Vilket är nästan lika många som det publicerats om influensa på 200 år. Därför kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Bulletin fortsätter även denna vecka att lista några mer eller mindre intressanta studier som ni kanske missat under förra veckan.

Covid hämmar proteintillverkning i celler och bryter ner existerande RNA

En studie publicerad i Nature har undersökt hur covid främjar sin egen reproduktion och påverkar kroppens immunförsvar på cellnivå. Till exempel visar det sig att 80 procent av allt budbärar-RNA i infekterade celler härstammade från covid-viruset åtta timmar efter infektion. Viruset tar över cellerna genom att bland annat hämma deras proteintillverkning och att bryta ner deras egna RNA.

Studie uppskattar att 72 procent smittades och 0,57 procent avled i Bergamoprovinsen

En ny italiensk studie publicerad i Nature Communications uppskattar att omkring 60 000 dog i covid i Italien fram till den 9 september 2020, vilket är betydligt fler än den officiella siffran på ungefär 36 000. Merparten av underskattningen i de officiella siffrorna kan hänföras till pandemins tidiga skede under vintern och våren 2020.

I Lombardiet, den värst drabbade regionen, smittades enligt de nya beräkningarna 29 procent av befolkningen och 0,29 procent avled. För Bergamoprovinsen, som var den värst drabbade i Lombardiet, var motsvarande siffror 72 och 0,57 procent.

Nedgång i brottslighet och våld i England och Wales

En ny rapport från de brittiska statistikmyndigheterna (ONS) visar att antalet anmälda brott minskade med åtta procent i England och Wales under 2020. Forskare vid universitet i Cardiff har också visat att antalet akuta sjukhusbesök till följd av våld sjönk med 32 procent under 2020. I båda fallen var förändringar i brottsligheten under året kopplade till nedstängningarna under våren och hösten, liksom de minskade restriktionerna under sommaren.

Kritik av WHO:s rapport och dags för ett paradigmskifte för inomhusventilation

I ett brev till den ledande vetenskapliga tidskriften Science kritiserar en grupp forskare världshälsoorganisationen WHO:s rapport om covids ursprung. Forskarna påpekar att en trovärdig undersökning kräver transparens och oberoende.

I ett annat inlägg i samma tidskrift argumenterar andra forskare för att ett paradigmskifte för inomhusventilation behövs för att bekämpa spridningen av luftburna infektioner i framtiden. Enligt forskarna bör regler och internationella standarder skärpas och uttryckligen ta hänsyn till luftburen smitta.

Slutligen diskuterade New England Journal of Medicine i förra veckans covid-podd mutationer och vaccin liksom pandemins utveckling i Afrika med det sydafrikanska medicinska forskningsrådets ordförande.

TEXT: Vetenskapsredaktionen

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.