Facebook noscript imageSupersänkning av drivmedelspriserna – bensinpriset ner nästan en krona
Ekonomi
Supersänkning av drivmedelspriserna – bensinpriset ner nästan en krona
Supersänkning av drivmedelspriserna – bensinpriset ner nästan en krona

Det blir billigare att tanka fossila drivmedel. Under dagen kunde de större drivmedelskedjorna rapportera en prissänkning på både bensin och diesel.

Priset på drivmedel fortsätter att vara en het debattfråga. Under året har drivmedelspriserna åkt berg- och dalbana, detta trots skattesänkningen i våras.

Under tisdagen kunde de större drivmedelskedjorna rapportera en prissänkning på 95 öre för bensin och 85 kronor för diesel. Nu kostar en liter diesel 23,76 kronor och bensinen på 19,98 kronor.

Prissänkningen innebär att bensinpriset för första gången sedan den 1 mars i år ligger under 20 kronor.

Oljan

Priset på råolja ligger på tisdagseftermiddagen på 94,52 dollar fatet, en sänkning på cirka en dollar från gårdagens pris. Även Brentoljan har sjunkit i pris och ligger idag på cirka 100 dollar fatet, en sänkning på cirka en dollar, enligt Råvarumarknaden.

Ifjol

Den 2 augusti 2021 kostade en liter bensin 16,89 kronor litern vid bemannade stationer, priset på en liter diesel låg på 17,67 kronor litern. Ytterligare ett år tidigare kostade en liter bensin 13,98 kronor litern och dieseln 14,13 kronor litern.

Läs även: Drivmedelspriset chockhöjs efter valet – ”över 20 spänn litern är inte okej”

Alex Almå

Reporter
alex@bulletin.nu

fakta

Hur länge behöver man arbeta för att få en liter bensin?

  • År 1974 var grundlönen för yrkesarbetare 18,26 kronor/timmen och bensinen kostade ca 1,43 kronor litern. Det krävdes då att man arbetade i 4,4 minuter för att få en liter bensin.
  • År 2008 var grundlönen för yrkesarbetare 125 kronor/timmen och bensinen kostade ca 11,50 kronor litern. Det krävdes då att man arbetade i 5,5 minuter för att få en liter bensin.
  • År 2022 var grundlönen för yrkesarbetare 169 kronor/timmen och bensinen kostar ca 21 kronor litern. Idag krävs det att man arbetar 7,5 min för en liter bensin.

Källa:
Ulf Ask
Pensionerad ombudsman