Facebook noscript imageSvantesson om bankernas utdelningar: ”Orimligt”
Ekonomi
Svantesson om bankernas utdelningar: ”Orimligt”
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) ser ljuspunkter i ekonomin, men tycker att bankerna borde göra mer för kunderna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) ser ljuspunkter i ekonomin, men tycker att bankerna borde göra mer för kunderna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tycker inte att bankerna tar sitt ansvar.
De borde göra mer för hushållen.
– Det är tondövt och orimligt, säger hon om storbankernas förväntade aktieutdelningar på 90 miljarder kronor.

Elisabeth Svantessons kläder matchar den vita snön när hon blir fotograferad i solen på finansdepartementets tak i Stockholm.

– Nu vänder det, säger hon.

Hon syftar på att ljuset är på väg tillbaka. Men det finns ljuspunkter även i ekonomin.

Inflationen är på väg ner och bedömare är överens om att Riksbanken sänker räntan rejält under året.

Sista ronden inte vunnen

Trots det är det för tidigt för hushållen att pusta ut, enligt finansministern.

– Sista ronden är inte vunnen mot inflationen, det kan hända saker med energipriserna och geopolitiskt som gör att det blir dyrare igen.

Även om inflationen inte är lika hög så ligger priserna kvar på en hög nivå, likaså bolåneräntorna.

– Den 19 januari brukar kallas för årets fattigaste dag. Nu är det en av de svåraste 19 januari på länge, säger hon.

Den 20 kommer barnbidraget som en räddning.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tror på att få till ökad konkurrens mellan bankerna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Elisabeth Svantesson har själv bolån, på lägenheten i Örebro och fritidshuset i Nora, men konstaterar att hon är privilegierad. Men det fanns en tid när den 20:e var viktig även för henne.

– Jag och min man, vi har varit tillsammans i 40 år och har tre barn, hade många tuffa år under 90-talet. Vi fick vända på varje krona. Så jag vet hur det är att ha väldigt små marginaler, säger hon.

Själv är hon övertygad om att den återhållsamma finanspolitiken har bidragit till att trycka ner inflationen. Hon tycker att både regeringen och arbetsmarknadens parter har tagit sitt ansvar.

Det är för tidigt än att säga om vårändringsbudgeten blir mer expansiv. Men det finns utrymme att göra ”riktade insatser” om det skulle behövas, säger hon.

Främst handlar det i så fall om att hjälpa personer som blir av med jobbet genom till exempel satsningar på utbildning. Regeringen räknar med att drygt 40 000 fler kommer att bli arbetslösa 2024 jämfört med förra året.

Några som däremot inte har tagit sitt ansvar enligt Elisabeth Svantesson är bankerna.

– Det är klart att bankerna ska gå med vinst, annars får vi ett svagt finansiellt system. Men de här enorma vinsterna, som man nu delar ut, sticker i ögonen, säger hon.

”Borde gjort mer”

Nyhetsbyrån Bloomberg räknar med att de svenska storbankerna kommer att dela ut nära 90 miljarder kronor i år. Det är 17 miljarder mer än förra året och lika mycket som hela Sveriges försvarsbudget.

I somras hade Elisabeth Svantesson samtal om vinsterna med flera svenska storbankschefer. Nu är hon besviken.

– Man borde helt uppenbart ha gjort mer för kunderna. Det är inte rocket science. Det är orimligt att bankerna är så tondöva när så många kämpar, säger hon.

Socialdemokraternas förslag om en bankskatt har hon avfärdat. Hon tror i stället på att få till en ökad konkurrens. Regeringen har lagt fram förslag som bland annat ska göra det enklare och billigare att byta bank.

– Vi har också gett Konkurrensverket extra pengar för att genomlysa konkurrensen, men jag utesluter inte att mer behöver göras politiskt, säger hon.

TT Nyheter

fakta

Fakta: Det har Svantesson ögonen på 2024