Nawaz Sharif har vunnit valet i Pakistan. Samma sak säger Imran Khan. Nu väntar förhandlingar för att få till ett fungerande styre, samtidigt som EU, USA och Storbritannien varnar för valfusk.
Både den tidigare premiärministern Nawaz Sharif som leder partiet Muslimska förbundet och den likaså tidigare, men fängslade, premiärministern Imran Khan har utropat sig som segrare i valet i Pakistan.
Räkningen av rösterna var inne på sluttampen på lördagsmorgonen, lokal tid. Sharifs parti hade då fått ihop 71 mandat.
Khan själv och hans parti var förbjudna att ställa upp. Men hans partikollegor ställde upp som oberoende kandidater, och verkar ha fått flest mandat.
Oberoende kandidater hade tagit 99 mandat och 88 av dem bedöms vara lojala med Imran Khan. Tredje största parti med 53 mandat blev Folkets parti (PPP) som leds av sonen till den tidigare, mördade, premiärministern Benazir Bhutto.
Förhandlingar
För majoritet i parlamentet krävs 169 mandat och Nawaz Sharif har redan bjudit in till koalitionsförhandlingar.
– Vi har inte tillräcklig majoritet för att styra själva. Därför bjuder vi in andra partier och kandidater som har varit framgångsrika för att samarbeta med oss, säger han från partiets högkvarter i Lahore.
Fängslade Khan har, via ett uttalande på X, uttryckt att valet inte gått rätt till:
– Enligt oberoende källor vann vi 150 platser före det att riggandet av valet inleddes.
Valfusk
EU, USA och Storbritannien vill se en utredning av påstått fusk, långsam räkning av röster, begränsningar i mötes- och yttrandefrihet och att kandidater hindrades från att ställa upp.
USA säger sig vara oroat av anklagelser om otillbörlig påverkan av valet. EU beklagar det faktum att kandidaterna inte kunde ställa upp på lika villkor, att det fanns hinder för att hålla valmöten och att göra sin åsikt hörd, både offentligt och på nätet. Det finns också uppgifter om att kandidater har gripits.
Militärt inflytande
Det är inte första gången som det är politiskt oroligt i Pakistan. Sedan självständigheten från Indien 1947 har landet varit styrt av militären närmare hälften av tiden.
– Nationen behöver trygga och läkande händer för att ta sig vidare från politisk anarki och polarisering, säger general Syed Asim Munir i ett uttalande från landets militär om det nu rådande politiska läget.
Ett fåtal familjer, däribland Sharif och Bhutto, har i olika omgångar de senaste årtiondena innehaft den ledande rollen för landet med 230 miljoner invånare.
Shehbaz Sharif, bror till Nawaz, är den senaste ledaren för kärnvapenstaten.