Facebook noscript imageSvårt hitta mer plats för vindkraft i havet
Nyheter
Svårt hitta mer plats för vindkraft i havet
Rapporten pekar ut flest områden i Östersjön, men här är också konflikterna med försvaret som störst. Foto: Johan Hallnäs.
Rapporten pekar ut flest områden i Östersjön, men här är också konflikterna med försvaret som störst. Foto: Johan Hallnäs.

Om Sverige ska bygga 120 TWh havsbaserad vindkraft behöver 53 nya platser tas i anspråk ute i havet. Men behovet av mer elproduktion krockar med bland annat försvarets, sjöfartens och fiskets intressen.

Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken är platserna som pekas ut för havsbaserad vindkraft.

Men en utbyggnad av vindkraft i havet krockar ofta med andra myndigheters och näringars intressen samt med skyddet för den marina miljön och djurlivet i och kring haven, enligt Energimyndigheten.

– Vi har inte nått målsättningarna för uppdraget så som vi hoppats. Som det ser ut i dag går det inte att hitta tillräckligt många lämpliga områden för energiutvinning där det inte redan finns andra utpekade samhällsintressen, säger Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Energimyndigheten har tillsammans med åtta andra myndigheter försökt peka ut lämpliga platser för 120 TWh havsbaserad vindkraft i Sverige – med syftet att försöka påskynda utbyggnaden för att möta ett växande elbehov.

Politiken måste prioritera

I dagens havsplaner finns utpekade områden som räcker till 20–30 TWh elproduktion per år. Uppdraget har varit att hitta plats till ytterligare 90 TWh till de nya havsplaner som ska tas fram till december 2024.

De nu utpekade områdena – lokaliserade i Västerhavet (11 områden), Östersjön (24) och Bottniska viken (18) – är visserligen mer eller mindre lämpliga för vindkraft, men konkurrerar även med andra intressen, konstaterar Energimyndigheten.

Därför blir det till slut politikerna som måste prioritera vilka intressen som är viktigast och se till att olika myndigheter kan jämka sin intressen, kan man sammanfatta rapportens förslag på lösning.

Myndigheten har arbetat tillsammans med Svenska kraftnät, Försvarsmakten, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Sjöfartsverket, Statens jordbruksverk och Sveriges geologiska undersökning – myndigheter som på något sätt ansvarar för intressen som berör havet.

Läs även: Näringslivstopp: ”Vindkraften sänker marknadsvärdet”

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu