Facebook noscript imageSvD/Novus: Andersson rasar i förtroende bland högerväljare
Politik
SvD/Novus: Andersson rasar i förtroende bland högerväljare
S-ledarens upprördhet i riksdagen antas vara ett skäl till förtroendetappet. Foto: Skärmavbild SvT Play
S-ledarens upprördhet i riksdagen antas vara ett skäl till förtroendetappet. Foto: Skärmavbild SvT Play

En ny undersökning från SvD/Novus visar att förtroendet för Socialdemokraternas ledare halverats bland M- och SD-väljare sedan septembermätningen.

I en undersökning som SvD/Novus genomförde i slutet av november så ligger Socialdemokraternas partiledare kvar i förtroendetoppen bland väljarna med 50 procent som har stort eller ganska stort förtroende för henne.

Däremot har andelen som tvärtom har litet eller mycket litet förtroende ökat, från 29 till 34 procent, sedan septembermätningen, och kraftigast är förtroendetappet bland M- och SD-väljare.

Bland dessa väljare har andelen som har förtroende för Andersson halverats, från 22 till 13 procent för M-väljare, och från 16 till åtta procent bland SD-väljare.

Känslosamhet en förklaring

En förklaring till detta antas vara den känslosamhet som Magdalena Andersson visade i talarstolen tidigare i november, då hon uppenbart upprörd bemötte statsminister Kristerssons påstående att Jamal El-Hajs närvaro i partiet skulle visa på det ”finns en viss terrorromantik i vissa S-kretsar”.

– Jag tänker att dispyten mellan Ulf Kristersson och Magdalena Andersson i riksdagens talarstol är en vattendelare särskilt för moderata sympatisörer som inte tycker att Magdalena Andersson skötte det på ett bra sätt, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet till SvD.

Hårdare ton från SD

En annan förklaring kan vara det hårdare tonläget från SD och dess partiledare Jimmie Åkesson, och som kan ha fått SD-väljare att bli mer negativt inställda till den socialdemokratiske partiledare.

På partidagarna i november hävdade Sverigedemokraternas ledare i ett tal att Magdalena Andersson aldrig skulle kunna bli statsminister utan ”islamisternas röster och stöd”.

Ökat förtroende från S-väljare

Det höjda tonläget från Magdalena Andersson kan också vara en delförklaring till att hon får mindre förtroende från SD- och M-väljare.

Men det kan även förklara varför hon trots tappet bland högerväljare fortfarande tronar i förtroendetoppen – nämligen ett ökat förtroende från de egna väljarna när man uppfattar att hon nu äntligen tar striden.

– Det som kanske gynnade henne bland M- och SD-väljarna tidigare, att man uppfattade ett högt tonläge och polarisering men att hon inte var där, straffade sig möjligen bland de egna väljarna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till tidningen.

Läs även: Åkessons förtroende ökar i ny mätning – Andersson rasar

Nyhetsredaktionen

fakta

SVD/Novus förtroendundersökning

SVD/Novus genomförde sin undersökning 23–29 november 2023

Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiledare?

Partiledare

Ganska stort eller mycket stort

Ganska litet eller mycket litet

Känner inte till personen

Magdalena Andersson (S)

50 %

34%

0%

Ulf Kristersson (M)

29%

50%

0%

Jimmie Åkesson (SD

27%

59%

0%

Nooshi Dadgostar (V)

20%

51%

0%

Ebba Busch (KD)

19%

61%

0%

Johan Persson (L)

12%

57%

4%

Märta Stenevi (MP)

11%

61%

5%

Daniel Helldén (MP)

6%

44%

24%

Muharrem Demirok (C)

5%

49%

16%


Källa: SvD/Novus