– Kryptovalutor är galenskap, sa finansmannen Sven Hagströmer när han frågades ut vid Dagens Industris börsdag under torsdagen. Han undrade också hur finansminister Magdalena Andersson tänkt när hon föreslagit en bankskatt.
– Vi har all anledning att tala om inflationen, sa finansmannen Sven Hagströmer när han frågades ut om börsen och konjunkturen på Di:s börsdag under torsdagen.
– Jag är rädd att Riksbanken är för optimistisk att vi ska klara att hålla inflationen stången. Vi har en synkroniserad konjunkturuppgång med råvarupriser som sticker iväg. Det kan vara början på inflationen.
Sven Hagströmer sa att svenskarna är bortskämda med negativa realräntor men insinuerade att detta kan komma att ändra sig när inflationen kommer igång och pandemin släpper.
Han var fortsatt positiv till börsen men sa ändå att han hade en hand på köpknappen och den andra på säljknappen.
– Vinstunderbyggnaden i de svenska bolagen är god. Om konjunkturen förbättras kommer företagen dessutom att tjäna ännu mer pengar. De svenska företagen har klarat sig bra.
Han berättade med stolthet att hälften av svenska varor på tjänster går på export. Och att svenska börsföretags andel av bruttonationalprodukten ökar hela tiden beroende på att allt fler bolag börsintroduceras.
– Allt annat lika är börsen inte särskilt högt värderad, sa han. Men börsen är alltid svårnavigerad.
Sedan övergick han till att kritisera kryptovalutor.
– Kryptovalutor är galenskap! Kryptomanin är ett strukturellt problem. Hela utbyggnaden av kryptovalutor är märklig. En extrem volatilitet kännetecknar kryptovalutor. Bara att mina kryptovalutor kostar enormt mycket i energi och det sker mestadels i Kina med kolkraft.
– Varje transaktion som man gör i krypto kostar 30 dollar jämför det med ett kreditkort som Visa där det bara kostar en bråkdel. Genom långsamma blockchain går det endast att göra 5 transaktioner per sekund. Jämför även det med kreditkort som Visa där det går att göra 20 000 transaktioner per sekund.
Sven Hagströmer menar att med de förutsättningarna kan kryptovalutor aldrig bli ett brett betalningsmedel.
Han höll fast vid devisen: ”Never fight the Fed.” Han förutsåg att det kommer en tuff reglering mot kryptovalutor och att Kina är först ut på banan.
– Guld är en gammaldags kryptovaluta, sa han, men guld har ett kommersiellt värde.
Utvecklingen av kryptovalutor skyllde han på centralbankerna som manipulerat valutorna. Så avfärdade han alla rykten om att han själv skulle ha investerat i kryptovalutor.
– Falsk marknadsföring!
Han var positiv till SPAC ( Special Purpose Acquisition Company) men ansåg att dessa bolags sponsorer borde dela vinsterna med investerarna på samma sätt som Bures SPAC gör. Den som sponsrar en amerikansk typ av SPAC, det vill säga tillför pengar till det tomma bolag som sedan ska förvärva en verksamhet, får 20 procent av aktierna gratis.
Sedan framförde han ett önskemål till finansminister Magdalena Andersson. Han berättade hur han beundrade hennes kunskaper men undrade om hennes föreslagna bankskatt på 0,06 procent från och med 2022:
– Hur har du tänkt nu, Magdalena?
– Räcker det inte med 135 miljarder kronor som vi i dag har i olika reserver?
Sven Hagströmer menade att den svenska regeringen redan är väl förberedd för nästa finanskris. Reserverna utgörs av resolutionsreserven, stabilitetsfonden och insättningsgarantifonden. Hagströmer ansåg att Magdalena Andersson dolde vad bankskatten egentligen är. Bankskatten tillför endast 6 miljarder kronor.
– Bankskatten är bara en skatt som vilken skatt som helst!
TEXT: Margaret von Platen