Lagen om tillträdesförbud har inte haft önskad effekt för landets handlare. Det menar branschorginasationen Svensk Handel som nu presenterar en undersökning om tillämpningen av lagen. – Det är tydligt att lagen inte fungerar, säger Ica-handlaren Cecilia Stanell till Tidningen Näringslivet.
I mars 2021 infördes lagen om tillträdesförbud till butiker i Sverige. Lagen innebär att en person över 15 år kan beläggas med ett tillträdesförbud ifall det bedöms finnas en risk för att han eller hon kommer att begå ett brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där.
Tidningen Näringslivet skriver att handlarna var positivt inställda när den nya lagen infördes. Men tre år senare menar Svensk Handel att den inte alls har lett till det skydd och den trygghet som handlarna blivit utlovade.
I en nyligen genomförd undersökning har branschorganisationen samlat in alla ansökningar om tillträdesförbud till butik för år 2023. Totalt var det 483 som skickades in till åklagare runt om i landet och av dem var det 234 – ungefär 48 procent – som beviljades.
”Detta ligger i linje med hur det såg ut föregående år”, skriver Svensk Handel i sin rapport.
”Rättsliga lotteriet”
Enligt branschorganisationen skiljer det sig från ort till ort hur ofta handlare ansöker om tillträdesförbud. Vidare menar de att det finns en skillnad i hur olika åklagarkammare väljer att tillämpa lagen och att likartade fall får olika bedömning till följd av vilken kammare ärendet hanteras av.
– Lagen om tillträdesförbud till butik måste bli effektivare för alla de handlare som vill säkerställa tryggheten för personal och besökande kunder. De stora skillnader som kan noteras runt om i landet kan inte förklaras på annat sätt än att våra åklagarkammare fortsätter tolka lagen olika. Det rättsliga lotteriet måste upphöra, säger Svensk Handels säkerhetschef Nina Jelver i ett pressmeddelande.
Dessutom pekar Svensk Handel på att det 2023 gjordes 174 anmälningar om att ett tillträdesförbud hade överträtts. Jelver kallar siffran för alarmerande och tar det som intäkt för att lagen, så som den tillämpas idag, inte har den effekt som var avsedd.
– Lagen behöver vässas och överträdelser mot lagen måste få kännbara konsekvenser för förbrytarna, säger hon.
”Lagtexten måste formuleras om”
Cecilia Stanell, ägare av Ica Supermarket Sjöhagen i Västerås, säger att hon var väldigt positivt inställd när den nya lagen kom till. Tre år senare är hon emellertid besviken.
– Det är tydligt att lagen inte fungerar. Jag har inte fått igenom ett enda tillträdesförbud, säger hon till Tidningen Näringslivet.
Under hennes sju år som handlare hävdar hon att det bara har blivit en fällande dom. Det kan jämföras mot butikens 2-20 anmälningar av stöld per vecka.
Enligt Stanell läggs det för mycket vikt från åklagarnas sida vid fällande domar. Hon anser att om samma person vid upprepade tillfällen har polisanmälts så borde det vara tillräckligt.
– Dessutom är lagen tydligen formulerad så att gärningspersonens integritet väger tyngre än mina medarbetares trygghet och det är fel, säger hon.
Läs även: Ny lag om tillträdesförbud är klubbad