Facebook noscript imageSvensk jordbrukare kritisk till bondeprotesterna i Europa
Politik
Svensk jordbrukare kritisk till bondeprotesterna i Europa
Foto: Thomas Padilla/AP
Foto: Thomas Padilla/AP

Brinnande däck och gödsel inför EU-toppmötet i Bryssel. Bondeprotesterna fortsätter beklagligt nog enligt svenske jordbrukaren och politikern Edward Nordén (MED).

Bondeprotesterna fortsätter i Europa och under torsdagen omringade bönder Bryssel under det extrainsatta EU-toppmötet där bland annat statsminister Ulf Kristersson (M) deltog.

På EU-toppmötet diskuterades det militära stödet till Ukraina och utvecklingen i Mellanöstern. Samtidigt brände demonstranter däck och hö utanför parlamentet i protest mot priser och politisk styrning av jordbruken.

Blir inga protester i Sverige

Edward Nordén är svensk jordbrukare i Skåne samt jordbrukspolitisk talesperson i Medborgerlig Samling. Han anser att taktiken bondeprotesterna använder sig av påminner om den klimatrörelsen använt, vilket han tycker är ett ineffektivt sätt att skapa förändring.

– Jag tycker det vore bättre om journalister och politiker förde fram resonemangen. Förhoppningsvis gör det mer nytta att jag pratar med dig än att jag parkerar min traktor framför din uppfart. Det handlar antingen om uppmärksamhet eller att man vill närmast pressa fram en annan politik, säger Edward Nordén.

Nordén hoppas däremot att protesterna i Europa ska få ett genombrott och skapa politiska lagförändringar i EU och dess medlemsländer.

– Det här var frågor som alla förstod på 50-talet. Finland har inte de här diskussionerna eftersom politikerna där begriper det. Sverige och Tyskland tycker jag står ut som länder som lallat iväg i energi- och livsmedelsfrågor. De flesta bönderna vill inte ha mer bidrag, men man kan se till att sänka kostnaderna. Det hade räckt ganska långt, säger Edward Nordén.

Edward Nordén är jordbrukspolitisk talesperson i
Medborgerlig Samling. Foto: Medborgerlig Samling

Ökade regleringar och slopade stöd

Edward Nordén säger att franska bönder demonstrerar både i tid och otid enligt de flesta bönderna.

Varför de nuvarande protesterna pågår i flera europeiska länder har att göra med ökade regleringar, samtidigt som subventioner tas bort enligt Nordén. Han menar att det blivit ohållbart för de allra flesta bönderna att både ha ökade kostnader samtidigt som stöd slopas.

– Man har enormt mycket regelverk till företag som har allt färre personer. Det är väldigt mycket dokumentationskrav och vad vi kan kalla för kontorsjobb. Dessutom får bönder, rent praktiskt, jobba till ett lägre pris. Så när man börjar ta bort subventioner och ökar kostnaderna på andra vis, så tror jag framför allt de tyska bönderna ser att det inte kommer att gå längre.

Problemen för jordbrukare i EU är något som inte märks på samma sätt bland jordbrukare i stormakterna enligt Edward Nordén.

USA, Ryssland, Kina, Indien och Brasilien har en mycket större kunskap om vilken roll jordbrukare spelar när det kommer till andra politiska områden som exempelvis försvarspolitik enligt honom.

– Ryssland dumpar ibland priserna i de gamla franska kolonierna i Nordafrika och det är ett strategiskt vapen. Första gången som EU skulle införa sanktioner mot Ryssland på livsmedel, så satsade Ryssland på att bli självförsörjande. Nu har man vänt på det så att Ryssland kan sitta och styra en del av vår energiproduktion eftersom vi lyssnat mer på Greta än livsmedelspolitik som säkerhetsråd.

Finland satsar på en säkrare jordbrukspolitik

Nordén menar att både EU-lagstiftning och nationell lagstiftning ligger till grund för de problem som bönder upplever i dag. För svenska bönder säger han att riksdagen stått för de största problemen, vilket har lett till ett osäkrare försvar.

– Vi är nästan till hälften importberoende i Sverige och vi behöver inte vara det. Samtidigt har finska bönder inte samma klagomål som svenska bönder och det är för att finska politiker vill klara en kris och ett krig. Men om man reglerar så mycket som Sverige gör, då är politiken problemet när det inte funkar. Har man ingen egen mat, då behöver man inte ha någon egen armé heller.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter