Nio personer i en sök- och räddningsstyrka från Räddningstjänsten Storgöteborg är nu på plats för att bistå i räddningsarbetet vid katastrofplatsen i norska Gjerdrum.
Nio personer i en sök- och räddningsstyrka från Räddningstjänsten Storgöteborg är nu på plats för att bistå i räddningsarbetet vid katastrofplatsen i norska Gjerdrum.
Det är alltid bråttom i de här fallen, säger Matilda Gustavsson, insatschef vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.
Vid lunchtid på onsdagen kom en förfrågan från Norge till den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om hjälp. MSB kontaktade i sin tur räddningstjänsten i Storgöteborg som har en nationell förstärkningsresurs som de kan bistå med.
Det är i MSB:s regi och med deras utrustning som vi åker, säger Matilda Gustavsson.
På plats
Nu är nio personer – en styrkeledare, sex brandmän, en gruppledare och en samverkansperson – på plats vid skredet där räddningsarbetet pågår med helikoptrar utrustade med strålkastare och drönare med värmekamera.
De ska först och främst arbeta med sök och stabilisering på katastrofplatsen, säger Matilda Gustavsson.
Förutom räddningsstyrkan har räddningstjänsten transporterat en container med specialanpassat materiel till räddningsinsatsen.
Det är massor av utrustning, bland annat olika typer av kameror, som kan användas för att söka efter personer och verktyg, säger Matilda Gustavsson.
Under förmiddagen kommer räddningsstyrkan att ha en genomgång av läget med sina norska kolleger, därefter kommer de att besöka katastrofplatsen.
Väldigt riskfyllt
Framför allt är det tillgängligheten, att det är svårt att komma skadeplatsen, som är den största svårigheten. Fortfarande i går pågick skredet. Det är en väldigt riskfylld miljö, säger Matilda Gustavsson.
Hon säger att det fortfarande är oklart om räddningsstyrkan kommer att gå ner i skredet.
De får se på plats om de kan göra ett säkert tillträde.
Hon kan i nuläget inte avgöra vilka möjligheter det finns att hitta överlevande, men i vilket fall som helst är det bråttom.
Det är alltid bråttom i de här lägena, säger hon.
Enligt MSB är det svårt att bedöma hur långvarig och omfattande insatsen blir.
TEXT: Petronella Uebel/TT