Facebook noscript imageSvenska fonder bojkottar företag som tillverkar vapen till Ukraina
Ukrainakriget
Svenska fonder bojkottar företag som tillverkar vapen till Ukraina
Svenska fondförvaltare vägrar investera i flera företag som tillverkar vapensystem för Ukraina. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Svenska fondförvaltare vägrar investera i flera företag som tillverkar vapensystem för Ukraina. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Vapensystemet Himars från Lockheed Martin och Saabs pansarvärnsrobot NLAW som sätts ihop av Thales har varit två av de mest effektiva vapnen för Ukraina i kriget mot Ryssland. Men flera stora svenska banker – som Nordea och Länsförsäkringar – förbjuder sina fonder att investera i företagen bakom i sitt arbete med ”hållbarhet”.

Inom företagsvärlden har begreppet ESG blivit populärt det senaste decenniet. ESG, som står för Environmental, social, and corporate governance, till svenska ungefär översatt till hållbarhetsarbete inom miljö och sociala frågor och värdegrund.

Som ett led i det arbetet har de flesta banker och fonder tagit fram policies för hur fondpengar ska investeras. Nordea kallar det för ”ansvarsfullt bankmannaskap”.

”Hos oss finns ett dedikerat team som särskilt analyserar hur de bolag vi investerar i arbetar med miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning”, skriver Nordea på sin hemsida och beskriver sig själva som en ”aktiv ägare” i de företag där man investerar.

”Vi för dialog med bolag både i egen regi och i samarbete med andra investerare, exempelvis genom ClimateAction 100+”, skriver Nordea.

Värdegrunden

Vissa typer av företag, ofta exempelvis tobak eller porr, anses inte som goda investeringar ur ett värdegrundsperspektiv. I den kategorin hamnar också många företag inom vapenindustrin.

Nordea och Länsförsäkringar är två av många svenska banker som har tagit fram listor på företag som man vägrar att investera i. På listorna hos båda företagen finns flera företag som tillverkar många av de vapensystem och utrustning som skickats till Ukraina.

Saabs bärbara pansarvärnsrobot NLAW, som monteras av Thales, hyllades i början av Rysslands invasion då den gav ukrainska styrkor möjligheter att slå ut ryska stridsvagnar. Lockheed Martins Himars-system har setts som avgörande för både ukrainskt försvar och motattacker.

– Himars har befriat strategiskt betydelsefulla ukrainska städer och områden som troligtvis annars inte skulle ha inträffat... det är ett strålande betyg, säger George Barros, en analytiker på Institute For Study of the War, till Time. Barros säger också att staden Kherson troligtvis inte hade befriats utan Himars.

Svartlistning

Både Thales och Lockheed Martin är svartlistade av Nordea och Länsförsäkringar.

Även Bae Systems, som i våras började planer på att bygga en fabrik i Ukraina för tillverkning och reparationer, är drabbat av bojkotten. Bae Systems fabrik i Sverige, Hägglunds i Örnsköldsvik, tillverkar det stridsfordon CV90 som nu ska börja tillverkas i Ukraina.

Skälet för svartlistningen är att företagen kopplas till kärnvapentillverkning. Något som Nordea och Länsförsäkringar ser som något negativt.

Länsförsäkringar kallar det för ”kontroversiella vapen”.

”Länsförsäkringar AB direktinvesterar inte i bolag som bedöms vara involverade i klusterbomber, antipersonella landminor, biologiska och kemiska vapen, inklusive vit fosfor och utarmat uran, samt kärnvapen”, skriver företaget.

Nyhetsredaktionen