Svenska fotbollförbundet blöder och måste spara 30 miljoner kronor. Flera högt uppsatta har tvingats lämna sina poster. – Man är osäker och vet inte vad som väntar, säger fotbollsjournalisten Olof Lundh.
Drag som har kostat toppchefer jobbet.
– Som jag har förstått det vill Möllerberg ha en tajtare ledningsgrupp. Hon vill ha färre människor, säger Olof Lundh.
Fotbollsjournalisten Noa Bachner säger att det finns två huvudsakliga skäl till förändringarna på förbundet.
– Ett är att man fått en ny ledning som vill markera att man tar en ny riktning och gör om saker i organisationen. Två att de har en ekonomiskt besvärlig situation som gör att man måste spara.
Stora besparingar väntar
Under 2024 ska SvFF spara 30 miljoner kronor. Nästföljande år kan ytterligare besparingar behövas.
Varför?
– Experterna nämner missade mästerskap på herrsidan, underutvecklad kommersialisering, lågt statligt stöd, svällande resekostnader och enorma konsultarvoden som bidragande faktorer.
Stämningen på förbundet?
– Som i alla organisationer där man skär ner. Det blir en massa oro och spekulationer. Så är det på förbundet, det räcker med att man pratar med folk. Man är osäker och vet inte vad som väntar, säger Lundh.
Den förra ledningen under generalsekreterare Håkan Sjöstrand och ordförande Karl-Erik Nilsson har misslyckats på flera punkter enligt experterna.
– Ett av de absolut största problemen för fotbollsförbundet är deras oförmåga att ta fram en finansieringsmodell som fungerar och få hjälp av andra aktörer i samhället, näringslivet och politiken, med att finansiera fotbollen, säger Bachner.
– Man skulle behöva en diskussion kring hur framtidens svenska fotboll ska finansieras och hur det ska se ut inom ramarna att vi har en föreningsdemokrati i Sverige utan externa finansiärer. Jag har inte riktigt förstått det.
”Splittrad fotbollsrörelse”
Olof Lundh:
– I svensk fotboll går för mycket pengar till administration. Sjöstrand och Nilsson lämnar en väldigt splittrad fotbollsrörelse. Land mot stad. Elit mot bredd. Där har man inte lyckats.
Hur SvFF ska lösa de finansiella besvären är experterna inte riktigt på det klara med.
– För svensk fotbolls förmåga att generera intäkter och konkurrera över tid behöver man lägga mycket mer resurser på att odla sin egen framgång med bättre talangutveckling och träningsmiljöer. Och det behövs det ju pengar till, säger Noa Bachner.
fakta
Förändringarna på Fotbollsförbundet
25 mars: Fredrik Reinfeldt väljs som ordförande för SvFF. Den tidigare statsministern tar över efter Karl-Erik Nilsson.
1 november: Andrea Möllerberg tillträder som generalsekreterare efter Håkan Sjöstrand.
6 december: Tidigare landslagsstjärnan Kim Källström presenteras i en nyskapad roll som fotbollschef. Under sig får han två tekniska direktörer: Caroline Sjöblom på damsidan och en ännu ej rekryterad på herrsidan. Enligt medieuppgifter är tidigare assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren nära att få jobbet.
6 december: Henrik Landén, tidigare på Smålands fotbollförbund, ska leda nya avdelningen Distrikt och Föreningar.
– Det är ett tecken på att man känt att distrikten glidit lite ifrån kansliet. Han är ansvarig för föreningsutveckling och anläggnings- och distriktutveckling. Jag tror att Möllerberg och Reinfeldt inser att vi måste ihop fotbollen, säger Olof Lundh.
8 december: Chefsjuristen Tobias Tibell utses till ny stabschef.
– Han verkar i huvudsak få ansvar för saker som inte har med fotbollen att göra utan det rent organisatoriska. Min bild är att han är en person med väldigt högt förtroende internt så det var inte en överraskande utnämning, säger Noa Bachner.
Enligt TV4:s Fotbollskanalen minskas tidigare utvecklings- och utbildningschef Per Widéns roll. Han får nu enbart ansvar för utbildning. Sajten rapporterar att kommunikationschefen Andreas Jansson inte kommer ha kvar samma chefsroll och att strategichefen Daniel Johnson får lämna.
Anna Lögdberg behåller sin roll som tävlingschef, likaså Kjell Sahlström, som förblir ekonomichef. Helena Taube Rehnmark leder den nya marknads- och kommunikationsavdelningen, skriver Expressen.