Facebook noscript imageSvenska Institutet drar ner på svenskundervisningen – för att rädda lönerna?
Nyheter
Svenska Institutet drar ner på svenskundervisningen – för att rädda lönerna?
Svenska institutets byggnad i Paris. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenska institutets byggnad i Paris. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Institutet genomgår drastiska förändringar för närvarande. Budgeten för att främja svenska språket utomlands skärs ner kraftigt utan någon förklaring, vilket har fått personal på SI att oroa sig.

Svenska Institutet har som syfte att främja Sverige utomlands. En viktig del av arbetet är att stödja svenskundervisningen på olika platser i världen. 35 000 studenter och deras över 600 föreläsare vid 225 universitet i hela världen studerar svenska. SI får årligen 505 miljoner kronor att förvalta för att främja Sverige i utlandet.

Källor på Svenska Institutet berättar för Bulletin att SI:s generaldirektör Madeleine Sjöstedt fattat det mycket märkliga beslutet att skära ner institutets kärnverksamhet till hälften. Budgeten för svenskundervisning utomlands, som nu ligger på tolv miljoner kronor, ska skäras ner till endast sju miljoner kronor. Det är pengar som går till utresande svenska lektorer, läromedelsstöd, konferenser, stipendier och som redan med tolv miljoner kronor var knappt att få ihop.

Denna drastiska förändring kommer utan någon som helst förklaring. Det finns ingen budgetneddragning och vid fråga om varför denna nedskärning inom budget sker, svarar man med att det beror på administrativa kostnader, det vill säga ökade lönekostnader.

Omotiverat beslut

Det är något som inte stämmer enligt Bulletins källa. Är det kanske de höga löner som flera personer på institutet har som är det riktiga problemet och det som faktiskt behöver finansieras på bekostnad av budgeten för svenska utomlands? Eller vad beror nedskärningarna på egentligen?

Det finns inga dokument, inget regerings- eller riksdagsbeslut i frågan. Det är ett internt beslut som tagits om att minska budgeten och det innebär en stor nedläggning av Sveriges internationella kulturella utbyte och det kan få konsekvenser på lång sikt.

Svenska Institutets uppgift är att främja Sverige utomlands, det inbegriper både kultur och språk. Att därmed skära ner nästan halva budgeten för att främja svenska utomlands, är väldigt tveksamt, framför allt när det sker utan någon djupare förklaring, än nedskärning av “administrativa kostnader”.

Anställda är oroliga för Svenska Institutets utveckling, för drastiska förändringar i budgeten, personal som får sparken och allt under budskapet “myndigheten ska förnyas”, utan någon kommunikation eller djupare förklaring. Vad är det Svenska Institutet håller på med?

Gabriella Mait

Reporter