Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, mer känd som Europol, listar EU:s mest efterlysta brottslingar på sin hemsida i hopp om att hitta dem och ställa dem inför rätta. Sverige har sex personer på listan och de antas leva gömda utomlands. Brotten de misstänks för är bland annat mord, narkotikasmuggling och gängkriminalitet.
På Europols lista över EU:s mest efterlysta personer finns sex eftersökta svenskar. Samtliga är efterlysta av Sverige men misstänks befinna sig utanför landets gränser. Totalt handlar det om fem män och en kvinna, där brotten gäller bland annat mord, narkotikasmuggling och olaglig handel med djur.
Listas i fyra kategorier
Europol har kategoriserat de efterlysta enligt en pokeranalogi, med hänsyn till brotten de dömts eller misstänks för. Europols målbild är att få bort en ”aktör” i taget från brottslighetens pokerbord och på så sätt rasera de kriminella nätverkens korthus. De efterlysta listas i fyra olika kategorier:
Kung – Överhuvud för kriminell organisation: I kategorin återfinns personer som styr kriminella organisationer och nätverk och begår allvarliga brott som exempelvis beställer mord eller driver knarkringar. Andra efterlysta som ingår i gruppen kan vara personer som utgör ledarskapet inom ekonomisk brottslighet, och ägnar sig åt exempelvis förskingring eller bedrägerier, enligt Europol.
Dam – Narkotikatrafficking: Narkotikasmugglare är en hörnsten inom den organiserade brottsligheten. Drottningen är en nyckelaktör som har en grundläggande funktion i det kriminella nätverket. Mycket av våldet i samband med grov och organiserad brottslighet är relaterat till missbruk och handel med droger.
Knekt – Våldsamma brottslingar: I den här kategorin hittar vi de rena torpederna, det vill säga farliga medlemmar i organiserade brottsgrupper som gör sig skyldiga till våldsamma handlingar i tjänst hos kriminella gäng. Ett antal av de våldsamma brottslingarna på EU:s Most Wanted-lista har dödat eller allvarligt skadat inte bara oskyldiga medborgare, utan även barn som fångats i korselden.
Joker – Medhjälpare: Brottslingar involverade i att genomföra människohandel samt skjutvapenbrott och ekonomiska brott. Jokerns roll är att genomföra planerade brottsliga aktioner.
Svenskarna som jagas av Europol
Detta är svenskarna som efterlyses i Europa. Personerna har gedigna brottsregister i Sverige, och samtliga misstänks leva gömda utomlands för att undkomma den svenska rättvisan.
Dominik Nirberg, 25 år, Stockholm
Dominik Nirberg från Stockholm har varit efterlyst av den svenska polisen sedan november 2021. Han misstänks för organiserad narkotikaförsäljning i stora delar av centrala Stockholm. Europol skriver att brottet anses vara grovt eftersom Nirberg genomfört brottsligheten organiserat och i stor omfattning.
Nirberg har tidigare dömts för narkotikabrott och försök till stöld av fordon, men inte suttit av tiden i fängelse. Den 5 september åtalades Nirberg misstänkt för grovt narkotikabrott. Efterlysningen publicerades på Europols hemsida den 23 september. Nirberg ingår i kategorin Dam.
Issayas Neguse, 28 år, Stockholm
Issayas Neguse från Stockholm har hållit sig undan den svenska polisen sedan början på 2022. Han begärdes häktad i slutet av augusti förra året men har inte varit anträffbar. Neguse misstänks för flera grova brott, bland annat förberedelse till människorov, narkotikabrott, försök till grov utpressning och särskilt grovt narkotikabrott. Han anses vara en nyckelaktör i en av Stockholms organiserade kriminella organisationer.
Neguse har tidigare dömts för misshandel vid två tillfällen, straffet blev dagsböter vid ett tillfälle och ungdomsvård vid det andra. Han efterlystes på Europols hemsida den 23 september i år och kategoriseras som Knekt.
Tania Gomez, 30 år, Stockholm
Tania Gomez från Stockholm är efterlyst för grova narkotikarelaterade brott samt grov penningtvätt. Hon har varit efterlyst sedan mars 2021 och ska enligt Europol vara kopplad till organiserad brottslighet i Stockholm, där hennes roll bland annat har varit att leverera och transportera stora mängder narkotika och pengar.
Gomez är även misstänkt för inblandning i affärer med herrelösa djur som transporteras och säljs utomlands.
Tania Gomez är sedan tidigare dömd för snatteri, rattfylleri, narkotikabrott och två fall av misshandel. Hon har inte avtjänat straff i fängelse. Enligt Europol ingår hon i kategorin Joker.
Hicham Kortobi, 37 år, Okänd ort
Hicham Kortobi är efterlyst misstänkt för grov organiserad brottslighet i västra Sverige. Han har varit efterlyst av den svenska polisen sedan juni 2021. Kortobi pekas ut som ledare för en omfattande organiserad brottslighet där anklagelserna handlar om exceptionellt grov smuggling av narkotika och exceptionellt grova narkotikabrott. Europol menar att Kortobis nätverk har varit inblandat i flera skjutningar i Sverige. Han publicerades på Europols hemsida den 23 september i år.
Hicham Kortobi har tidigare dömts för olovlig körning. Våren 2021 upptäcktes en lastbilstransport med över 137 kilo cannabis som man försökte smuggla in i landet. Brottet avslöjades tack vare den internationella polisoperationen Trojan Shield - i samband med beslaget riktade polisen fokus mot Kortobi.
Enligt polisen misstänker man att Kortobi befinner sig i Marocko, där han har medborgarskap. Europol klassar honom som farlig och har kategoriserat honom i gruppen Kung.
Alexander Gustafsson, 30 år, Lund
Alexander Gustafsson, tidigare Tomaszek, från Lund, dömdes i juni 2022 till 11 år och 8 månaders fängelse för grovt narkotikabrott och grov penningtvätt. Gustafsson pekas ut som administratör för Dark Web-sidan ”Flugsvamp” som även kallats för ”Blocket för droger” som dragit in cirka 1 479 bitcoin, det vill säga cirka 450 miljoner kronor till Gustafsson.
Gustafsson har varit försvunnen sedan han friades för brotten i tingsrätten, brott han senare dömdes för i hovrätten, och har sedan dess inte varit anträffbar. Man misstänker nu att Gustafsson befinner sig i Turkiet. Den 17 juli i år publicerades han på Europols hemsida och i augusti begärde polisen att Gustafssons pass skulle återkallas.
Gustafsson har sedan tidigare dömds till ett år och en månads fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och urkundsförfalskning. Europol har inte kategoriserat Gustafsson.
Serkan Demirkiran, 24 år, Stockholm
Serkan Demirkiran från Stockholm, misstänks för inblandning i mordet på 12-åriga Adriana som sköts ihjäl utanför McDonald’s i Alby förra året. Demirkiran har varit häktad i sin frånvaro sedan första juli 2021 och enligt åklagaren som håller i fallet är man säker på att Demirkiran befinner sig i Turkiet. Han har varit publicerad på Europols hemsida sedan 15 november 2021.
Demirkiran är sedan tidigare dömd för stöld, försök till stöld, ringa narkotikabrott, rattfylla och olovlig körning. Han har inte straffats med fängelse i något av fallen. Demirkiran är inte kategoriserad av Europol.
Enligt Europol är ärendet av högsta prioritet.
Har du information av ovannämnda personer? Kontakta polisen på 114 14 eller Europol via deras hemsida, du kan vara anonym. Är det ett nödläge ringer du alltid 112!
Läs även: Sverigedemokraterna tar tunga poster i riksdagsutskotten
fakta
Det här är Europol
Europol är Europeiska unionens byrå för brottsbekämpning. Vårt huvudmål är att bidra till ett säkrare Europa för alla EU:s medborgare.
Europols huvudkontor finns i Haag i Nederländerna. Organisationen hjälper EU:s 27 medlemsstater att bekämpa allvarlig internationell brottslighet och terrorism. Vi samarbetar också med många av EU:s partnerstater utanför EU och med internationella organisationer.
Storskaliga kriminella nätverk och terroristnätverk utgör ett betydande hot mot den inre säkerheten i EU och mot medborgarnas trygghet och försörjning. De största säkerhetshoten kommer från
- Terrorism
- Internationell narkotikahandel och penningtvätt
- Organiserade bedrägerier
- Förfalskning av euro
- Människosmuggling.
Men nya hot uppstår också, såsom it-brottslighet och människohandel. Nätverken som ligger bakom brotten inom båda dessa områden är snabba när det gäller att utnyttja nya möjligheter. De är också svåra att bekämpa med traditionella brottsbekämpningsåtgärder.
Källa: Europol