Att permanenta den höjda a-kassan vore ett stort misstag, anser Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
”Arbetslinjen behöver förstärkas, inte försvagas”, säger han i en reaktion till Socialdemokraternas förslag.
Det var under sitt första maj-tal som statsminister Magdalena Andersson lovade att permanenta den höjda a-kassan. Taket i a-kassan höjdes tillfälligt i slutet av juni 2020 till följd av det ansträngda ekonomiska läget i och med covid-pandemin.
”Förslaget om höjd a-kassa kommer att kosta mycket mer än vad statsministern säger eftersom det har en påvisad negativ effekt på sysselsättningen”, säger Daunfeldt i ett pressmeddelande.
Taket i a-kassan ligger på 1 200 kronor per ersättningsdag vilket motsvarar 26 400 kronor i månaden de första 100 dagarna, och på 1 000 kronor per dag eller runt 22 000 kronor i månaden från ersättningsdag 101, visar information på Regeringskansliets hemsida.
Ett flertal akademiska studier har påvisat korrelationen mellan höjda ersättningar och en stigande arbetslöshet. En undersökning utförd av Svenskt Näringsliv visade att en sådan ändring skulle innebära 40 000 färre sysselsatta i Sverige.
Det är ett problem menar branschorganisationen, då sju av tio företag i dag har svårt att rekrytera. Dessutom misslyckas var tredje rekryteringsförsök helt och hållet.
– I ett läge när många företag har problem att hitta rätt kompetens är detta fel väg att gå. Arbetslinjen behöver förstärkas, inte försvagas ytterligare, säger han.
I mars låg arbetslösheten på sju procent och antalet lediga jobb vid Arbetsförmedlingens platsbank var rekordhögt. Samtidigt förblir långtidsarbetslösheten rekordhög. Drygt två tredjedelar av de långtidsarbetslösa är utrikesfödda.