Facebook noscript imageSverige måste bygga upp ett helt nytt elsystem de kommande åren
Politik
Sverige måste bygga upp ett helt nytt elsystem de kommande åren
Transportsektorn är en av de sektorer i fokus i elektrifieringsstrategin. Här: en elanslutning till en elbil. Foto: 	Anders Wiklund/TT
Transportsektorn är en av de sektorer i fokus i elektrifieringsstrategin. Här: en elanslutning till en elbil. Foto: Anders Wiklund/TT

För att klara av elektrifieringen av landet måste ett helt nytt elsystem byggas upp de kommande åren. – Vårt elsystem är byggt för en annan tid, säger energiminister Khashayar Farmanbar.

Regeringen presenterade i dag sin elektrifieringsstrategi. Den innehåller 67 åtgärder som ska genomföras mellan 2022 och 2024. Bland annat ska ett Elektrifieringsråd – en plattform för en bred dialog mellan myndigheter, industri och andra berörda samhällsaktörer – tillsättas inom regeringskansliet.

– Vårt elsystem är byggt för en annan tid. Sveriges elanvändning var stabil under 30 år, men nu ökar behovet av el. Vi behöver väldigt mycket mer el [...] Extra effekt är nödvändigt [...] Vi måste kunna säkerställa elleveranser dygnet runt, året om. Elen måste vara på rätt plats, säger energiminister Khashayar Farmanbar vid en pressträff.

– Vi har en enormt stor uppgift framför oss. Att bygga ett helt nytt elsystem på bara 25 år. Det är bråttom och vi behöver därför samlas kring en målbild, en strategi och ett samhällskontrakt, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige i en kommentar.

Strategin som presenterades innehåller inga färdiga lösningar. Det rör sig mer om en handlingsplan som pekar ut kommande myndighetsuppdrag, utredningar, med mera, noterar Energiföretagen. Farmanbar underströk dock att investeringarna i stamnätet kommer att tredubblas för att förstärka elnätet.

– Vi i energibranschen vill vara möjliggörare av denna omställning, men för att det ska kunna bli möjligt krävs långsiktigt hållbara förutsättningar. Det kräver i sin tur politisk samling kring energipolitiken. Där ligger den stora utmaningen idag, konstaterar Åsa Pettersson.

Läs även: Analys: Elpriserna 30–45 procent lägre i södra Sverige om kärnkraft inte hade lagts ner

Dorothée Enskog