Facebook noscript imageSverigedemokraterna största oppositionspartiet
Politik
Sverigedemokraterna största oppositionspartiet
Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Foto: Jessica Gow/TT
Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Foto: Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna går om Moderaterna som Sveriges största oppositionsparti i SVT/Novus senaste väljarundersökning.
– Det är en viktig psykologisk förändring för båda partierna, säger Mats Knutsson, politisk expert på SVT i en kommentar.

Sverigedemokraterna går fram med 1,1 procentenheter och tar över platsen från Moderaterna som Sveriges näst största parti, i SVT/Novus väljarundersökning i januari 2022. Totalt får Sverigedemokraterna 20,1 procent av sympatierna i undersökningen.

Moderaterna backar med 2,5 procentenheter i samma undersökning och med 18,7 procent av sympatierna är de nu nere på tredje plats bland de svenska partierna.
– Det skapar stor nervositet i den moderata partiledningen. En som har extra skäl att vara orolig är Ulf Kristersson, för skulle Moderaterna misslyckas i höstens val hänger han löst som partiledare, analyserar Mats Knutsson.

S går framåt

Socialdemokraterna fortsätter att gå framåt sedan Stefan Löfven lämnat posterna som partiledare och statsminister. I undersökningen som gjordes mellan 6 december 2021 och 2 januari 2022 får Socialdemokraterna 31,3 procent av sympatierna, en ökning med 2,0 procentenheter.

Miljöpartiet och Liberalerna fortsätter att backa och kommer allt längre från en riksdagsplats i höstens val, de får 3,4 respektive 2,2 procent vardera.

Mandatfördelningen

Om det vore val i dag skulle Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet få 158 mandat och oppositionen med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna få 166 mandat. Centerpartiet skulle då sitta som vågmästare med sina 25 mandat.

Valbarometer januari 2022
Socialdemokraterna 31,3 procent (+2,0), Sverigedemokraterna 20,1 (+1,1),
Moderaterna 18,7 (-2,5), Vänsterpartiet 10,5 (+0,5),
Centern 6,7 (-0,8), Kristdemokraterna 5,6 (+0,9),
Miljöpartiet 3,4 (-0,3), Liberalerna 2,2 (-0,8)
övriga 1,6 procent.
Förändringarna är i förhållande till SVT/Novus
väljarundersökning som presenterades i december 2021.

Läs även: Gudmundson: Morganstunden är slutligen här

Tomas Hedlund

Redaktionschef
Tips mottages gärna!
tomas@bulletin.nu