Facebook noscript imageGudmundson: Morganstunden är slutligen här
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Morganstunden är slutligen här
Sju år efter biblioteksdebatten har den yrvakne justitieminister Morgan Johanssons stund kommit. Foto: Jonas Ekströmer, TT.
Sju år efter biblioteksdebatten har den yrvakne justitieminister Morgan Johanssons stund kommit. Foto: Jonas Ekströmer, TT.

Det tog sju år för Morgan Johansson att vakna upp. Det tillträdesförbud den socialdemokratiska regeringen föreslår är för litet, för sent och ogenomtänkt – så hur bör högern svara?

Julens mest oväntade gåva kom från regeringskansliet. Efter Miljöpartiets avhopp vill den socialdemokratiska enpartiregeringen plötsligt utvidga möjligheten att utfärda tillträdesförbud till att också gälla bibliotek och simhallar.

Förslaget är välkommet, men innebär likväl ett dilemma.

Som alltid när det gäller justitieminister Morgan Johansson (S) når ambitionen inte särskilt högt. Förslaget läggs i sista stund. Debatten om ordningsstörningar på biblioteken startades av journalisten Paulina Neuding våren 2015. Det finns riksdagsmajoritet för tillträdesförbud sedan 2017. Att Socialdemokraternas justitieminister kommer med en lagrådsremiss åratal senare illustrerar tvehågsenheten. Partiets företrädare har tvärtom varit fullt sysselsatta med att misstänkliggöra Neuding och andra i stället för att åtgärda problemen. Att förslaget överhuvudtaget kommer nu beror troligen på att regeringen vill frånhända oppositionen argument.

Regeringen agerar inte bara för sent, utan också för lite.

Tillträdesförbud till butiker infördes den 1 mars 2021. Verktyget var efterlängtat, men har såklart visat sig otillräckligt. När branschorganisationen Svensk Handel undersökte de första 200 ansökningarna om tillträdesförbud visade det sig att cirka 70 procent hade fått avslag. Systemet behöver bli mindre krångligt. Det rimliga vore att butiksägare själva kunde porta fridstörare utan att gå via åklagarbeslut i varje enskilt fall. Men Socialdemokraterna är ointresserade av att upprätta lag och ordning.

På samma sätt blir biblioteksförslaget halvdant. Det kommer att krävas omständliga processer för åstadkomma den ordning varje bibliotekarie borde råda över. Och man kan ifrågasätta varför förbudet ska inskränkas till bibliotek och badhus. Fritidsgårdar, samlingslokaler, museer och andra offentligt drivna platser har ju samma behov.

Men syftet är som sagt inte att skapa trygghet i offentliga miljöer. Målet är att avhända högeroppositionen argument mot regeringen.

Frågan är nu hur högern ska göra. Regeringens förslag om utvidgat tillträdesförbud ligger i oppositionens händer. Enpartiregeringen har ingen egen vänstermajoritet i riksdagen att luta sig emot. Samma förhållanden lär gälla åtskilligt av vad regeringen föreslår de närmaste månaderna. S-ministrarna kommer troligen att pumpa ut halvkokta förslag om trygghet, invandring och energi för att kunna se bra ut i valrörelsen.

I vanliga fall är det oppositionens jobb att säga nej. Inte sällan tas motståndsrollen till absurda nivåer. Så har det alltid varit. Det händer regelbundet att kloka och genomarbetade förslag röstas ner bara för att politiken har fel block som avsändare. Det kan låta absurt, men har fördelen att skapa tydliga alternativ för väljaren.

Vad S-regeringen försöker göra nu är att luckra upp blocktänkandet. Utan blocken blir nämligen Socialdemokraterna alltid naturliga regeringsbildare.

Högern tar en risk om den går Socialdemokraterna till mötes. Samtidigt vore det bra för Sverige om det blev större trygghet i det offentliga rummet.

Läs även: Ett blågult block har formats

Lösningen torde vara att högerpartierna samfällt vid varje givet tillfälle presenterar ett eget mer långtgående alternativ samtidigt som man accepterar regeringens förslag som ett första otillräckligt steg. Det får inte råda några tvivel om att en annan regering skulle ge mycket mer kraftfull politik.

Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och eventuellt Nyamko Sabuni (L) bör således välkomna att Socialdemokraterna äntligen erkänner de samhällsproblem som oppositionella röster har pekat på länge. Men för att uppvaknandet inte ska framstå som en seger för Magdalena Andersson (S) krävs det enighet i högern inför valet i september.

Hur skärps tillträdesförbudet – och andra lagar för ordning och reda – med en ny regering? Det svaret behöver väljarna få höra. Varje gång riksdagen antar ett regeringsförslag måste högern ingjuta hopp om att ytterligare steg tas efter valet.

Läs även: Varning! Sossarna gör allt rätt just nu

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.