Facebook noscript imageSVT Agenda: Unga mäns åsikter och sexism hotar demokratin
Politik
SVT Agenda: Unga mäns åsikter och sexism hotar demokratin
Karin Magnusson intervjuar forskaren Lucas Gottzén i Agenda om varför män röstar höger. Foto: Skärmbild från SVT
Karin Magnusson intervjuar forskaren Lucas Gottzén i Agenda om varför män röstar höger. Foto: Skärmbild från SVT

Låg utbildningsgrad, extrem sexism och psykologen Jordan Peterson pekas i SVT-programmet Agenda ut som orsaker till varför unga män röstar höger. Barn- och ungdomsforskaren Lucas Gottzén slår fast att mäns politiska åsikter kan vara ett hot mot demokratin.

SVT:s Agenda sände under söndagen ett inslag om det ökande könsgapet inom politiken, om varför kvinnor i så hög grad röstar vänster och män höger, framför allt när det kommer till unga kvinnor och män.

Det politiska könsgapet är inte bara ett svenskt fenomen, vilket Agenda också tar upp i sitt inslag. Länder som USA, Sydkorea och Tyskland har haft samma utveckling.

Arbetsmarknad och brist på utbildning

Statsvetaren Jakob Ahlbom på Stockholms universitet intervjuas av Agenda. Ahlbom har författat flera rapporter om könsgapet och han tror att frågor som flyktingkrisen, metoo-rörelsen, eskalerande gängvåld och klimatet, lett till att kvinnor och män dragit olika slutsatser.

Dessutom menar Ahlbom att unga kvinnor utbildar sig i högre utsträckning och att detta är en av anledningarna till att de röstar vänster.

Han säger att högre utbildning korrelerar med gröna och vänsterlutande åsikter.

Agenda intervjuar sedan barn- och ungdomsforskaren Lucas Gottzén från Stockholms universitet som forskar på unga, genus och sexualitet, med fokus på maskulinitet.

Gottzén menar att unga män har svårt att leva upp till klassiska mansideal eftersom många klassiskt manliga yrken försvinner.

Feminismen svartmålas

Enligt Gottzén har feminism blivit ett politisk slagträ, och att denna idériktning svartmålas i debatten och anges som ett skäl när opinionsbildare till höger ska förklara varför unga män vidareutbildar sig i lägre utsträckning, och varför de får allt sämre betyg.

Ökad jämställdhet uppfattas också som hot bland unga män, enligt Gottzén. Han menar att unga män tror att de förlorar rättigheter i takt med att kvinnor och hbtq-personer får utökade rättigheter.

– Om du är van med att ha en historiskt dominant position i samhället, så kan jämställdhet eller jämlikhet uppfattas som diskriminerande och som ett hot mot den egna positionen. Och det är vad forskningen visar på som ganska vanliga anledningar till varför unga män röstar höger, säger Lucas Gottzén i Agenda.

Ett toxiskt onlinecommunity

De unga männen radikaliseras online enligt Lucas Gottzén. Han säger att män ofta blir radikaliserade till ”extrem sexism” och att radikaliseringen bland annat drivs på av tidigare kickboxaren och internetprofilen Andrew Tate och den kanadensiske psykologen Jordan Peterson.

Agendas programledare Karin Magnusson frågar sedan om Tates och Petersons inflytande kommer att försvinna.

Gottzén säger att just deras inflytande troligtvis håller på att försvinna men att liknande röster kommer att fortsätta att uppstå.

Avslutningsvis säger Gottzén att det är bra att det finns åsiktsskillnader i en demokrati. Men han säger att den så kallade manosfären, en beteckning på mansaktivism med olika inriktningar, och ytterhögern, hotar kvinnors och hbtq-personers rättigheter och att det i förlängningen hotar demokratin.

Möter hård kritik

Inslaget har fått stark kritik på X från bland annat riksdagsledamöter och opinionsbildare. Riksdagsledamoten Stefan Olsson (M) kritiserar programmet för att de inte intervjuat någon om varför kvinnor röstar vänster.

Dessutom kritiserar han programmet för att måla ut väljare som att de röstar av instinkter snarare än individuella verklighetsuppfattningar.

Angelica Lundberg (SD) delar bland annat X-profilen Herr Husis kritik av Agenda och frågar SVT om de nästa vecka ska gå igenom varför kvinnor röstar vänster.

Foto: Skärmbild från X

Läs även: Tidigare utvisad irakier häktad för mord på 46-åriga Maria

Anton Storm

Anton Storm. Reporter