Facebook noscript imageSVT:s Stjärne om public service-utredningen: ”Bekymrar mig”
Kultur
SVT:s Stjärne om public service-utredningen: ”Bekymrar mig”
SVT:s Hanna Stjärne under invigningsceremonin för Eurovision i Malmö. Foto: Jessica Gow/TT
SVT:s Hanna Stjärne under invigningsceremonin för Eurovision i Malmö. Foto: Jessica Gow/TT

I den nya public service-utredningen föreslås att public service-bolagen får ett fortsatt brett uppdrag. Den årliga budgeten kommer under tillståndsperioden gå över 10 miljarder kronor per år. Men SVT:s vd Hanna Stjärne tycker inte att det räcker. – Rent krasst innebär det mindre pengar till journalistik och tv-program, i en tid när det behövs mer än någonsin, säger Stjärne i ett pressmeddelande.

SVT:s Hanna Stjärne ger en första kommentar om förslaget från den parlamentariska kommittén om public service.

Hon skjuter in sig på att det inte är enighet.

– Det är häpnadsväckande och faktiskt helt unikt i modern tid att kommittén inte lyckats komma överens. Breda politiska överenskommelser har länge varit en hederssak för svensk mediepolitik. Ytterst handlar det om SVT:s oberoende och att man kan lita på att grundförutsättningarna för public service gäller över lång tid, oavsett politiska svängningar, säger Hanna Stjärne, i ett pressmeddelande.

Kommitténs förslag innebär att finansieringen av public service ligger kvar på ungefär samma nivåer – den årliga budgeten kommer överstiga 10 miljarder kronor under tillståndsperioden 2026-2033.

– Kommittén slår fast att public service ska fortsätta ha ett brett uppdrag. Det är en grundförutsättning för att SVT även framöver ska vara hela Sveriges television med ett utbud för alla, säger Hanna Stjärne och fortsätter:

– Däremot bekymrar det mig att utredningen inte tar tillräcklig höjd för SVT:s kraftigt ökande kostnader för bland annat säkerhet och beredskap. Säkerhetsläget i Sverige och vår omvärld är det allvarligaste sedan andra världskriget. SVT genomför just nu ett omfattande sparprogram, men med det nuvarande förslaget kommer det inte räcka. Rent krasst innebär det mindre pengar till journalistik och tv-program, i en tid när det behövs mer än någonsin.

Pelle Zackrisson