Facebook noscript imageT-rex kan ha varit petig med maten
Nyheter
T-rex kan ha varit petig med maten
T-rex hade en känslig käke visar det sig. Foto: AP/Mary Altaffer
T-rex hade en känslig käke visar det sig. Foto: AP/Mary Altaffer

Sylvassa tänder och ett kraftigt bett – det är nog så de flesta föreställer sig T-rex, den mäktiga köttätarjätten som levde under yngre krita, för omkring 68 miljoner år sedan.

Men ny forskning, publicerad i tidskriften Historical Biology, visar att käken också var känslig, och att den var fylld av nervtrådar som gjort att den kanske inte slukade byten så urskillningslöst som man tidigare har trott.

Japanska forskare har undersökt välbevarade fossiler från en Tyrannosaurus underkäke, som visar att den neurovaskulära kanalens förgreningar är ganska komplex, jämförbar med dagens krokodiler och vissa fåglars näbbar.

Känsliga käkar

Exakt vad dinosaurien använde sin känsliga käktipp till är inte klarlagt. Krokodiler kan lyfta sin avkomma i käkarna utan att krossa den tack vare att de är så pass känsliga, och kanske kunde Tyrannosaursen göra detsamma.

Forskarna konstaterar också att studiens resultat stämmer överens med tidigare fynd som visar att T-rex aktivt slitit bort mjukdelar från byte, utan att krossa benen.

”Tyrannosaruskäkarna var tillräckligt kraftiga för att krossa ben. Men i situationer där det var gott om mat, så kanske de använder sin känsliga nos för att välja ut och äta de mer näringsrika delarna av sina byten. Tyrannosaurusens diet kanske inte var så grov som vi tänker oss”, säger Soichiro Kawabe, en av forskarna, till The New York Times.

TT Nyheter