Facebook noscript imageTandvårdsreform presenteras inom kort
Politik
Tandvårdsreform presenteras inom kort
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med gruppledare Linda Lindberg under en pressträff om tandvårdsreformen. Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med gruppledare Linda Lindberg under en pressträff om tandvårdsreformen. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen kommer inom kort att hålla en pressträff om Sverigedemokraternas tandvårdsreform, där en utredare får i uppdrag att lämna ett förslag kopplat till ett förändrat högkostnadsskydd för tandvården. Det bekräftar flera källor till Bulletin.

Reformen som presenterades under en pressträff förra hösten i augusti, innebär att tandvården kommer att likställas med övrig vård och omfattas av det högkostnadsskydd som gäller inom vården.

Tandvårdsreformen var en av de stora frågorna för SD i valrörelsen och partiet ville satsa sju miljarder på att tandvård inte skulle kosta mer än sjukvård.

Flera källor till Bulletin säger att regeringen inom kort kommer att kalla till en pressträff där det kommer att tillsättas en utredare som får i uppdrag att se över innehållet i tandvårdsreformen, i enlighet med Tidöavtalet.

”En utredning tillsätts för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. Äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras. Utan att det påverkar rätten till tandvård som inte kan anstå ska de ekonomiska särregler som finns för tandvård för asylsökande och vissa personer utan uppehållstillstånd ses över med syfte att tas bort.”

Tillsätts en utredning

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg har kritiserat regeringens satsningar på tandvården i budgeten. I en ledare hävdar Lindberg bland annat att reformen inte täcks upp i höstbudgeten.

Men enligt Kalle Brandstedt, handläggare på Regeringskansliet, är det för tidigt att konstatera hur mycket medel regeringen kommer att skjuta till.

– Det kommer att tillsättas en utredning och sen kommer utredaren att lämna ett förslag kopplat till ett förändrat högkostnadsskydd. Därefter kommer regeringen behöva ta ställning till om det finns ett reformutrymme för de förslagen, säger Kalle Brandstedt till Bulletin.

Läs även: Flyktingadvokat om skuggsamhället: ”Avskaffa preskriptionstiden helt”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu