Facebook noscript imageTegnell: ”På gränsen till vad sjukvården tål”
Nyheter
Tegnell: ”På gränsen till vad sjukvården tål”
Foto: Janerik Henriksson/TT.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, sade vid dagens pressträff att vi är i en kritisk fas där vi ligger nära gränsen för vad sjukvården tål. 

– Vi är i en fas där vi vet att vi kan få ökad spridning. Det är extremt viktigt att följa de grundläggande råden, sade han.

Hittills har cirka 80 000 personer vaccinerats i Sverige. Det är ungefär hälften av de doser som har levererats – vilket troligtvis beror på att många regioner sparar till en andra dos, säger Tegnell.

– Det ser ut som att vi i Sverige har haft lite mindre smittofall de senaste veckorna, men det är också en period när man testar mindre.

Han varnar för att vi kan komma att se en ordentlig uppgång efter helgerna.

– Det blir helt kritiskt vad som händer nu, därför är det extremt noga med att följa rekommendationerna denna vecka och nästa.

– Den yngre åldersgruppen börjar igen stiga lite grann, om de varit ute mer och rört på sig i helgerna är svårt att veta. När vi tittar på de yngre är det små tal, det är svårt att dra stora växlar på. Vissa grupper, framförallt de äldre, går uppåt, yngre ligger kvar på låga nivåer, säger Anders Tegnell.

Han säger att vaccinationerna har kommit igång på allvar och data samlas in manuellt genom kontakt med de olika regionerna. 

– Vi har inte upplevt problem med leveranser i Sverige, så vi är nu tydliga i vår kommunikation att använda så mycket vaccin som möjligt och utgå ifrån att leveranserna fortsätter på ett bra sätt, säger Tegnell. 

Ytterligare 234 döda med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 9 667 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 506 866 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen sade att i går rapporterade 21 av 21 regioner till Socialstyrelsen sitt bedömda läge och ingen befinner sig i katastrofläge, 15 är i förstärkningsläge, 4 i stabsläge. 2 regioner är fortsatt i normalläge.

– 20 av 21 regioner rapporterar om förväntad försämring på kort sikt, 21 av 21 på lång sikt sade hon och fortsätter:

– Vad gäller påverkan på olika områden så har vi ingen region som rapporterar kritisk påverkan på något område. 2 rapporterar om allvarlig påverkan, framförallt intensiv- och akutsjukvård. 17 regioner har betydande påverkan på något område.

Sandwall sade att de idag har 782 disponibla intensivvårdsplatser. 626 är belagda, 372 av patienter med covid-19. 60 procent av IVA-patienterna har covid-19. Samtliga regioner har covid-patienter i intensivvården.

– Den nationellt tillgängliga IVA-kapaciteten ligger på runt 20 procent, den varierar över landet. På andra avdelningar vårdas 2 460 patienter med covid-19. Det vårdas fler patienter totalt nu än någon gång under vården, säger hon och avslutar: 

– Vi har en hårt belastad sjukvård i landet.

Bulletins Benjamin Kalischer Wellander frågade Anders Tegnell vad han säger till dem som oroar sig för den nya mutationen och nämnde att Danmark är förvånade över att Sverige inte gör mer för att kartlägga och begränsa den nya mutationen. 

– Jag vet inte vad de menar att vi inte gör. Vi har ett program som ska fånga alla som kommer från Storbritannien och regionerna driver ett omfattande smittspårningsprogram kring de fall som vi hittar. Det bedrivs ett väldigt kraftfullt arbete, svarade Anders Tegnell. 

Karin Tegmark Wisell nämnde på förra presskonferensen att PCR-screening för den nya mutationen sker på vissa labb i landet. Vecka 53 testades 41347 fall positivt. Hur många av dessa screenades med S-gene dropout (PCR-sreenades alltså)?

Jag vet att vi har hittat 25 stycken så här långt. Man kan ju se i den normala prognosproceduren vilka som faller ut, där risken finns. Men det är bara enstaka procent av dom som faktiskt faller ut som den brittiska varianten. Men exakta siffror hur många vi har screenat får vi återkomma med när vi har den datan klar, svarar Tegnell. 

Den expertis som jag har vidtalat har gjort gällande att man måste köpa in nya maskiner till labben för att kunna PCR-screena in house. Är det i så fall inte bättre att sekvensera fler stickprover?

– Nu vet jag inte vilka maskiner man menade att man ska köpa in, men vi befinner oss just nu i en fas med större och större kapacitet att sekvensera, både centralt hos oss på myndigheten men framför allt på de stora labben ute i landet, svarar Tegnell. 

Hur stor andel har vi som mål att sekvensera och när beräknas detta vara uppnått?

– Vi siktar på fem procent vilken är en rimlig nivå, svarar Tegnell. 

TEXT: Nyhetsredaktionen 

Nyhetsredaktionen