Tesla har drabbats av ännu ett bakslag i strejken – elbilstillverkaren får inte sina registreringsskyltar levererade av Postnord i väntan på en slutgiltig dom.
Domstolen anser att det krävs ”mycket speciella förhållanden” för att ge Tesla skyltarna under tiden som processen pågår.
Chefsrådmannen Patrik Alm vid Solna tingsrätt motiverar sitt beslut att neka Tesla registreringsskyltarna i väntan på dom med att ”det i praktiken inneburit” att Tesla delvis hade fått rätt direkt.
– De interimistiska säkerhetsåtgärderna är en undantagsmöjlighet och de ska man bara tillämpa när det är lämpligt och proportionerligt, säger Alm till TT.
”Svårt beslut”
Alm anser att det var ett svårt beslut att fatta och det handlar om svåra principiella frågeställningar.
– Den handlar dels om den grundlagsskyddade rätten till stridsåtgärder och vilken betydelse den har när det handlar om tvist mellan två företag, varav den ena är skyldig att dela ut post, säger han.
– Den andra svåra frågan är rättigheten mellan en postmottagare och postutdelare.
Sedan slutet av oktober pågår en utdragen strejk mot Tesla, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.
Tesla har stämt Postnord för att bolaget inte levererat bilföretagets registreringsskyltar med hänvisning till att brevbärarna och andra anställda är medlemmar i fackförbund som sympatistrejkar med anledning av biljättens konflikt med IF Metall.
Postnord välkomnar dom
På Postnord är man nöjda med tingsrättens dom, säger Henrik Ishihara på företagets presstjänst till TT.
– Men det är viktigt att framhålla att vi i själva sakfrågan är neutrala. Vi har ett uppdrag som tillhandahållare av den samhällsomfattande posttjänsten, och det tar vi på fullt allvar. I vårt uppdrag ligger däremot inte att recensera vilka avtal som andra företag ingår.
Ishihara konstaterar, liksom Alm, att frågeställningen som tingsrätten har att ta ställning till är komplicerad.
– Tingsrätten har inte tagit ställning i själva sakfrågan och vi ser fram emot att den gör detta så att vi förhoppningsvis kan få slutlig vägledning i frågan hur vi ska förhålla oss till frågan om utdelningsplikt och konfliktåtgärder på svensk arbetsmarknad, säger han.
Postnord har ännu inte mottagit någon begäran från någon avsändare om att returnera försändelser som lagts på hög hos företaget i och med blockaden.
– Det är en hypotetisk fråga, för mig veterligen har vi inte fått några sådana frågor. Men skulle de komma så tar vi naturligtvis ställning till dem då, säger Ishihara.
”Kan inte beordra”
I sitt yttrande till tingsrätten skrev Postnord att bolaget inte kan beordra sina anställda att dela ut post till Tesla.
Tesla däremot skrev i sin stämningsansökan att Postnord agerat ”närmast systemhotande” genom att bland annat ”beslagta försändelser”. Den amerikanska biltillverkaren sammanfattade det som en ”riktad och rättsvidrig attack mot Tesla”.
Postnord ska nu lämna in ett fullständigt svaromål och tingsrätten ska ta ställning till om fackförbunden Seko och ST får gå in i målet.
Fackförbunden välkomnar tingsrättens beslut och håller fast vid sina sympatiåtgärder tills konflikten mellan IF Metall och Tesla är löst.
”Strejkrätten är grundlagsskyddad i regeringsformen och vi har hela tiden utgått från att tingsrätten tids nog fattar ett beslut där man tar hänsyn till detta”, skriver Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsordförande, i en kommentar till TT.