Facebook noscript imageTidigare Google-vd varnar för tech-konkurrens
Ekonomi
Tidigare Google-vd varnar för tech-konkurrens
Sylvia Schwaag-Serger anser att tongångarna påminner om kalla kriget. Foto: Johan Nilsson/TT.
Sylvia Schwaag-Serger anser att tongångarna påminner om kalla kriget. Foto: Johan Nilsson/TT.

Det är fortfarande oklart vilken politik Biden-administrationen kommer att föra gentemot Kina. Den nya gruppen China Strategy Group vill värna USA:s övertag inom tech-branschen samtidigt som Kina hårdsatsar på samma sektor. Bulletin har talat med Kina-experten Sylvia Schwaag-Serger.

Sedan Joe Biden tillträdde som USA:s president är toppdiplomaten Yang Jiechi den högst rankade kinesiska ledaren som uttalat sig om relationerna mellan Kina och USA. Han är chef för den centrala kommissionen för utländska affärer i Kinas kommunistparti. Och han har en högre rang än utrikesministern Wang Ji, eftersom han är medlem av Politbyron. 

Han hävdar att Kina är redo att samarbeta med USA för att föra relationen framåt: ”[V]i behöver ömsesidig respekt, utöka våra gemensamma intressen, lägga våra skiljaktigheter åt sidan och ha påtaglig kontroll på våra motsättningar.” Men han uttalar också att USA bör sluta lägga sig i Kinas interna affärer, som Hongkong och Tibet.

Kina-experten Sylvia Schwaag-Serger säger till Bulletin att inga sådana uttalanden från partimedlemmar är slumpmässiga.

– Allt är avsiktligt iscensatt. Men i det här fallet verkar Yang Jiechi mer rikta sig till Europa och till övriga länder än till USA. Många av länderna har ännu inte bestämt sig för hur de ska förhålla sig till Kina, säger hon. 

– Kina och USA vet var de har varandra, och många tror inte att relationen dem emellan kommer att bli bättre på kort sikt. Men Kina vill övertyga andra delar av världen om att de är en konstruktiv och positiv kraft. Flera länder sätter sitt hopp till Kina som exportdestination och global tillväxtmotor. Men de ser samtidigt en regim som inte tål kritik, varken inom eller utanför landets gränser, och som straffar oliktänkande. 

Under tiden tar de två stormakterna alltmer avstånd från varandra. USA vill skydda sina innovationer inom tech-området när Kina vill bli självförsörjande inom samma sektor. 

Kina har sina egna regler

Googles förre vd Eric Schmidt har många järn i elden. Nu leder han även China Strategy Group (CSG) som värnar USA:s övertag inom tech-branschen. Foto: Mark Lennihan. 

Gruppen China Strategy Group (CSG), som leds av Googles förre vd Eric Schmidt, har sammanställt en rapport om USA:s asymmetriska konkurrens med Kina, som man menar att Washington måste hantera. Rapporten konstaterar att Kina med stormsteg försöker ta över USA:s roll inom vissa kritiska områden. 

CSG består av en grupp forskare och inflytelserika personer inom tech-branschen i USA. Gruppen ska utreda kinesisk och amerikansk konkurrens inom tech-området mot bakgrund av oro för kinesiskt företagsspionage, övervakning och kontroll av människor samt en oklar gräns mellan privat och offentlig sektor. Utgångspunkten är att USA:s teknologiska övertag inom tech-området är fundamentalt för landets säkerhet, välstånd och demokrati men att det nu håller på att gå förlorat. 

I sin rapport rekommenderar CSG snabba beslut för att återuppliva USA:s konkurrenskraft. Till exempel efterlyser den att det bildas en allians mellan ”techno-demokratier” och att det skapas en ny funktion i Vita Huset med en nationell säkerhetsrådgivare fokuserad på teknologi. CSG ger också Washington rådet att förhålla sig systematiskt till konkurrensen från Kina. 

Den teknologiska rivaliteten mellan Kina och USA intensifierades under Trump-administrationen, när den amerikanska regeringen begränsade Kinas tillgång till avancerad teknologi med amerikanskt ursprung. Kinesiska forskare och vetenskapsmän började också granskas utifrån ett amerikanskt säkerhetsperspektiv. 

USA har varit ledande inom vissa områden som artificiell intelligens, fusion, kvantdataberäkning och självkörande bilar. Men Kina har andra konkurrensfördelar genom sin stora skalbara inrikesmarknad, sin flexibla regulatoriska omgivning och en snabbare integrations-loop, konstaterar CSG. 

2017 påbörjade Trumpadministrationen en ny Kinapolitik, bland annat utifrån påstådda misstankar om att kinesiska studenter spionerade samtidigt som de forskade vid amerikanska universitet.

– Analysen och rekommendationerna speglar en partiöverskridande och ganska utbredd syn i USA, nämligen att Kina är en fiende och ett existentiellt hot mot landets maktställning och ’way of life’, säger Sylvia Schwaag-Serger.

– Tongångarna påminner mycket om kalla kriget – spänningarna mellan USA och Kina och strategierna för hur konflikten ska hanteras beskrivs i krigstermer. Det andas att endast en av de två kan vinna.

USA vill ta upp samarbetet med Europa 

Enligt Sylvia Schwaag-Serger understryker den nya Joe Biden-administrationen i USA behovet av att återuppliva samarbetet med USA:s traditionella allierade och vänner, bland annat i Europa, för att värna sina intressen gentemot Kina.

 – Men amerikaner underskattar hur mycket de senaste årens händelser har undergrävt förtroendet för USA som partner och likasinnad – men också som global garant för en öppen, regelbaserad världsordning, säger hon.

En hög tjänsteman inom den innersta cirkeln av det kommunistiska partiet, Jiang Jinquan, har uttalat att Kina måste ha en nationell strategi och mobilisera landets samtliga privata företag för att minska beroendet av utländsk teknologi. Uttalandet kommer mot bakgrund av de amerikanska sanktioner som hindrat Kina från att få tillgång till avancerad amerikansk utrustning.

Jiang Jinquan skrev i partiorganet Study Times att Beijing är på väg att bli mer teknologiskt självständigt mot bakgrund av sanktionerna. Artikeln följer på president Xi Jinpings tal tidigare denna månad, där han bland annat sa att Kina bör fokusera mer på egna smarta innovationer. 

Det gäller till exempel en sådan sak som halvledarindustrin. Den kinesiska halvledarindustrin har en produktionskapacitet som motsvarar endast sju procent av den globala produktionens, medan landets efterfrågan uppgår till 33 procent av den globala. Jiang framhåller att Kina därför är beroende av importer för att klara en stor del av sitt behov av just halvledare. 

Överhuvudtaget måste Kina importera över hälften av sin avancerade tekniska utrustning, mjukvara och nyckelkomponenter. För att möta detta beroende ska Kina samla ihop alla sina tillgängliga resurser för att skapa genombrott i strategiska och fundamentala nyckelprojekt.

Hur tror Sylvia Schwaag-Serger att det kommer att sluta?

– Relationerna mellan Kina och USA befinner sig just nu i ett tillstånd där ingen av dem tjänar på att ge efter men inte heller på att eskalera konflikten. Europa och resten av världen måste alltmer orientera och positionera sig i en värld där två supermakter tävlar om teknologisk, ideologisk och ekonomisk dominans och om att resten av världen ska välja deras sida.

TEXT: Margaret von Platen

Margaret von Platen