Römosseskolans tidigare rektor Abdirizak Waberi var riksdagsledamot för Moderaterna fram till 2014. Nu åtalas han tillsammans med ytterligare en person för grovt bokföringsbrott rörande en förening med kopplingar till Römosseskolan i Göteborg. I förundersökningen framkommer graverande uppgifter om Waberi och misstänkta fakturor.
– De frågor vi haft har vi ställt till Abdirizak och jag har varit väldigt tydlig med honom, inte ens Google har så stora IT-kostnader som ni har, säger en revisor i ett förhör.
Den 27 maj polisanmäldes Römosseskolans förre rektor Abdirizak Waberi av Römosseskolans ägare, föreningen Framtidsskolan, för misstankar om förskingring av pengar.
En större förundersökning har sedan dess pågått mot Waberi, som tidigare varit riksdagsledamot för Moderaterna (2010–2014), och flera andra personer.
På måndagen väcktes åtal i en del av förundersökningen – mot Waberi och en 37-årig kvinna.
Det handlar om grovt bokföringsbrott i föreningen Primus Utbildning. Föreningen drev tidigare Primusskolan i Angered i Göteborg där Abdirisak Waberi hade en ledande roll.
Skolan, som tvingades stänga 2019, har bland annat uppmärksammats för att vara kraftigt segregerad.
Jag besökte nyligen Primusskolan. Vid sidan av sin religösa profil också etniskt segregerad med enbart somaliska elever. Från 0-6:an hade 100% av flickorna hijab. Första frågan jag möttes av var om jag är kristen eller muslim. Av flickor i 0:an. I entren. https://t.co/XlD2EtnN2K
— Sofie Löwenmark (@SofieLowenmark) June 12, 2019
Brotten som Waberi och den medåtalade kvinnan misstänks för gäller en rad affärstransaktioner mellan sommaren 2016 och december 2018 som inte bokförts. Bland annat har in- och utbetalningar på totalt 4,4 miljoner kronor gjorts som åklagaren redovisar för i stämningsansökan.
I förhören framkommer vittnesuppgifter om att det helt saknats bokföring i föreningen Primus.
Den medåtalade kvinnan menar att hon inte haft någon direkt kunskap om ekonomi och hänvisar till Abdirizak Waberi som hon menar har ett starkt CV och som hon litat på.
– Är det en person som säger att han ska göra en sak med till exempel ekonomin så litar jag på den personen, speciellt Abdirizak som när han var riksdagsledamot hade hand om försvarsmaktens budget. Så är det något han borde kunna så är det ju ekonomi, resonerar kvinnan i förhöret.
Både Waberi och kvinnan nekar till brott.
Åklagaren yrkar på näringsförbud på minst fem år för Waberi, och tre år för kvinnan samt en företagsbot på åtminstone två miljoner kronor.
Samtidigt som åtalet mot de två lämnats in fortsätter förundersökningen kring misstänkt ekobrott kring bland annat Framstegsskolan. Misstankarna rör grov förskingring och grovt bokföringsbrott.
– Där räknar jag med att kunna väcka åtal om någon månad, säger chefsåklagare Henric Fagher till Bulletin. Han bekräftar att Waberi är inblandad även där.
I den del av förundersökningen som offentligjorts framkommer att revisorer fattat misstankar mot Framstegsskolan och bolag kopplade till Waberi efter att fakturor på 7–8 miljoner kronor per år för IT-tjänster börjat dyka upp. IT-tjänster som inte närmare redovisats.
– De frågor vi haft har vi ställt till Abdirizak och jag har varit väldigt tydlig med honom, inte ens Google har så stora IT-kostnader som ni har, säger en revisor i ett förhör.
Förundersökningen visar att pengar som kommit in i de olika föreningarna har skickats till Somalia, bland annat via Abdirisak Waberis privata konto.
En av redovisningsekonomerna berättar om vilka skäl Abdirisak Waberi angav för att skicka pengar till Somalia:
– Från början var det torka i Somalia han gav som anledning till att pengar skickades dit. Senare har han pratat om att det är utbildningsinsatser där de har planer på att bygga upp skolor där nere. Samtidigt har jag sett att han har varit iväg på [provrörsfruktsbehandlingar] med [en kvinna] som förmodligen är samma person som tar emot de här pengarna, säger ekonomen.
Abdirizak Waberi förnekar i förhören att det skulle röra sig om några olagligheter. Han menar att det handlar om att han har ett stort engagemang men att han alltid följer lagen.
– Självklart är vi lite annorlunda och gör vissa saker på ett lite annat sätt men vi följer lagen, säger han.
Abdirizak Waberi var riksdagsledamot och suppleant i riksdagens försvarsutskott för Moderaterna mellan 2010 och 2014. Han var med i partiets försvarskommitté och hade enligt egen utsago ansvar för frågor rörande bland annat Försvarshögskolan och militärhögskolorna.
Waberi har även varit vice ordförande för FIOE, en paraplyorganisation för islamiska föreningar som i en rapport från 2016, beställd av MSB, pekas ut som en del av den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapets ideologiska nätverk.
Läs även: Det blåser upp till klankrig i Göteborg