Facebook noscript imageTidöpartierna: Utredning ska se över hela straffrätten
Nyheter
Tidöpartierna: Utredning ska se över hela straffrätten
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträff där samarbetspartiernas reform av straffrätten presenteras. Skärpta straff för att stärka brottsoffer Foto: Oscar Olsson/ TT/
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträff där samarbetspartiernas reform av straffrätten presenteras. Skärpta straff för att stärka brottsoffer Foto: Oscar Olsson/ TT/

Regeringen anser att den svenska straffrätten behöver reformeras i grunden och att fokus behöver riktas om från gärningsmännen och istället läggas på brottsoffren. Därför tillsätts en utredning som ska se över hur fler kan häktas, straffen skärpas och att fängelse oftare ska kunna utdömas.
– Idag utgår vi mycket från gärningsmannen och från den utgångspunkt att man ska undvika fängelse i så stor utsträckning som det går, säger Gunnar Strömmer.

Sveriges kapacitet att skydda sig mot de kriminella nätverken är för svagt. Det konstaterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff tillsammans med riksåklagare Petra Lundh på onsdagsförmiddagen.

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska se över hela straffrätten. Dagens system för straff är enligt Tidöpartierna förlegat då de till stor del utformades på 1960- och 1980-talen, då vi hade en helt annan situation i Sverige vad gäller organiserad brottslighet, menar Strömmer.

– Det handlar om att byta perspektiv. Idag utgår vi mycket från gärningsmannen och från den utgångspunkt att man ska undvika fängelse i så stor utsträckning som det går. Istället ska fokus ligga på brottsoffret, samt brottsoffrets upprättelse, och det omgivande samhällets behov av skydd mot grov allvarlig brottslighet, säger Gunnar Strömmer till youtubekanalen Hedlund Media.

Riksåklagare Petra Lundh ska ansvara för utredningen.

– Det är ett brett uppdrag. Man ska även titta på hela påföljdssystemet. Man ska titta på straffskalorna för de enskilda brotten. Man ska se att systemet hänger ihop, säger Petra Lundh.

Straffen skärps

Regeringen kommer att ange utgångspunkterna till ett direktiv som fastställs imorgon. Utredningen ska bland annat föreslå att fler häktas, straffen skärps och att fängelse oftare ska utdömas.

Dagens mängdrabatt ska även avskaffas så att farliga brottslingar kan sitta inlåsta en längre tid.

Bulletin har tidigare skrivit om att brottsligheten kryper allt lägre ned i åldrarna. Under onsdagen rapporterade Sveriges Radio om att springpojkar till gängen är så unga som 10 år. De kriminella 15-åringarna behöver nämligen egna springpojkar.

Finns det något sätt att börja pröva unga som vuxna straffrättsligt?

– Vi tar ett särskilt grepp om just unga lagöverträdare utanför utredningen. Där finns flera frågor med, inklusive frågan om straffmyndighetsåldern. Vi tittar även på vilka påföljder som ska gälla. Vi ser även över rabatten som unga får, en rabatt vi vill ta bort är den för unga vuxna mellan 18-21 år, säger Gunnar Strömmer.

Läs även: Broby: ”Skottet var nära att träffa vårt sovrumsfönster”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu