Regeringen sjösätter en utredning om att hyra fängelseplatser i utlandet. Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) tillsammans med Adam Marttinen (SD) och Ingemar Kihlström (KD) under en pressträff. – I det läge vi nu befinner oss, och när vi blickar framåt, så måste vi vara beredda på att pröva nya vägar, säger Strömmer.
Vid pressträffen kritiserar Kihlström, Kristdemokraternas kriminalvårdspolitiska talesperson, den förra regeringen för att vara senfärdiga i utbyggnaden av Kriminalvårdens kapacitet.
– Vi måste nu alltså klara av att göra två saker samtidigt: både trycka tillbaka de kriminella och samtidigt bygga ut Kriminalvården kraftigt, säger han.
För att avlasta Kriminalvården tillsätter regeringen nu en utredning om att hyra fängelseplatser utlandet.
Utredningens uppdrag är att bland annat gå igenom förutsättningarna för ett sådant avtal, vilka intagna som kan vara aktuella att skicka utomlands och ta fram utkast på ett eller flera lämpliga länder att ingå avtal med.
– Att hyra anstaltsplatser utomlands kommer naturligtvis inte ensamt att lösa platsbristen i svensk kriminalvård. Men i det läge vi nu befinner oss, och när vi blickar framåt, så måste vi vara beredda på att pröva nya vägar. Och det här är en av flera åtgärder som skulle kunna avlasta myndigheten, säger Strömmer.
Oklart vilka fångar
Vilka kategorier av fångar som kan omfattas av ett eventuellt avtal står inte klart. Men Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet, säger att det till exempel kan handla om långtidsintagna eller utvisningsdömda medan korttidsdömda kanske inte är lika aktuellt.
Frågan om att hyra fängelseplatser i utlandet står sedan tidigare nedskriven i Tidöavtalet:
”Möjligheten att hyra anstaltsplatser i andra länder ska utredas med syfte att få ett avtal på plats om att hyra anstaltsplatser i jämförbara länder i Sveriges närområde för att avhjälpa platsbristen i svensk kriminalvård. Utredningen ska även överväga en permanent ordning där fängelseplatser kan hyras utomlands när kapacitetsbrister uppkommer eller för att användas för intagna som dömts till utvisning på grund av brott.”
Tidigare har bland annat Danmark slutit ett avtal med Kosovo om att få hyra 300 fängelseplatser i landet för fångar med utvisningsbeslut. Förverkligandet av avtalet har emellertid stött på hinder då oppositionen i Kosovo blockerat antagandet av internationella överenskommelser med krav på nyval, rapporterar BT.
Även Norge hyrde mellan 2015 och 2018 fängelseplatser i Nederländerna.
Liberalerna inte närvarande
I Tidöpartiernas utredning lyfts just de danska och norska erfarenheterna – och kostnadsfrågan. En lägre dygnskostnad än vad som är fallet för en fängelseplats i Sverige i dag ska prioriteras, enligt direktiven. De samhällsekonomiska konsekvenserna ska redovisas och om en hyrd plats beräknas leda till ökade kostnader så ska utredaren föreslå hur detta ska finansieras.
På pressträffen deltar alla Tidöpartierna – utom Liberalerna. L röstade nej till förslaget på sitt landsmöte för några veckor sedan.
– Vi har gått med på förslaget i Tidöavtalet, så det står vi bakom. Vi hade inte möjlighet att vara med i dag, säger partiledaren Johan Pehrsons presschef Elin Olofsson till Expressen.
Läs även: Tidöpartierna vill hyra fängelseplatser utomlands – danskarna: ”Sänder en klar signal”